Gemeente Delfzijl

INFORMATIE

29 januari 2002

Jaarverslag commissie voor de bezwaar- en beroepschriften 2001

Vanaf heden kan een exemplaar van het jaarverslag voor de commissie bezwaar- en beroepschriften 2001 bij de balie in het gemeentehuis worden afgehaald.

De commissie voor de bezwaar- en beroepschriften is niet verplicht een jaarverslag van haar werkzaamheden over het jaar 2001 op te stellen. Het jaarverslag is tot stand gekomen om de verschillende bestuursorganen inzicht te geven in onder meer de werkwijze van de commissie.

In 2001 zijn in totaal 47 bezwaarschriften ter advisering voorgelegd aan de commissie. Dit betekent een daling ten opzichte van 2000, waarin 69 bezwaarschriften zijn voorgelegd.

In het jaarverslag doet de commissie richting het gemeentebestuur enkele aanbevelingen c.q. opmerkingen.

Het percentage gegronde bezwaren (15 %) laat ten opzichte van vorig jaar (43 %) een enorme verbetering zien. Wel moet er continue worden gestreefd naar kwaliteitsverbetering van de primaire besluitvorming.

Door relevante stukken sneller van de functionele afdeling aan het secretariaat van de commissie te sturen kan de termijn voor de afhandeling van een bezwaarschrift verder worden verkort. Volgens de commissie moet de termijn tussen ontvangst van het advies van de commissie en de beslissing van het college op het bezwaarschrift worden verkort.

Slechts 12 % van de bezwaarmakers in beroep is gegaan tegen de beslissing op het bezwaarschrift. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de beoogde zeefwerking van de bezwaarschriftprocedure lijkt te werken.

De commissie ziet ten opzichte van vorig jaar een verbetering in de inrichting van de procedure, de snelheid van de afhandeling van de bezwaren en de kwaliteit van de primaire besluitvorming.