Productschap Tuinbouw

Minder allergie in de paprikateelt door bijen?

Werken in de teelt van paprika's kan bij medewerkers leiden tot een allergische reactie op stuifmeel van de bloem. Mogelijk dat het inzetten van bijen de klachten vermindert. Deze nijvere beestjes vangen namelijk veel stuifmeel weg en zorgen op die manier voor een natuurlijke oplossing.

In opdracht van het Productschap Tuinbouw heeft het Dijkzigt Ziekenhuis Rotterdam en het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving vorig jaar een eerste onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat het inzetten van bijen effectief was op het stuifmeelgehalte in de kassen. Het vervolgonderzoek richt zich op het benodigde aantal bijen per oppervlakte. Ook moet uit de herhaling blijken of de allergische klachten structureel afnemen als er minder stuifmeel in de kas aanwezig is. Mogelijke nadelen aan het uitzetten van de bijen in de kassen komen dan wellicht eveneens aan het licht.

Ongeveer eenderde van alle mensen die in de paprikateelt werken in Nederland, vertoont een meer of mindere allergische reactie. Als deze reactie tot daadwerkelijke klachten gaat leiden is het gewenst maatregelen te nemen. Zo niet, dan kan een chronische beroepsallergie ontstaan. Het Productschap Tuinbouw heeft besloten om het onderzoek in 2002 op wat grotere schaal te laten uitvoeren, om mogelijk definitieve conclusies te kunnen trekken. Vermoedelijk zullen eind dit jaar de resultaten bekend zijn. Er weken naar schatting zo'n 8.000 mensen in de Nederlandse paprikakassen.