Persbericht
30 januari 2002

3000 keer zo veel vervuiling als wegverkeer
Campagne luchtvervuiling zeeschepen van start

Stichting De Noordzee start vandaag een serie activiteiten om aandacht te vragen voor luchtvervuiling door zeeschepen. Terwijl een auto al lang een katalysator heeft en binnenkort zwavelvrije brandstof moet gebruiken, geldt voor zeeschepen nu geen enkele regel. Zeeschepen vervuilen de lucht 3000 keer zoveel met zwavel als (vracht)auto's binnenkort wordt toegestaan. Vandaag stelt Stichting De Noordzee dit aan de orde in de Rotterdamse Gemeenteraad, waar de organisatie te gast is bij de Commissie Haven en Economische Zaken. Ook publiceert De Noordzee vandaag een brochure over dit onderwerp.

Tot nu toe is het noch de beleidsmakers noch de sector zelf gelukt een effectieve oplossing te bedenken voor het probleem van de vervuiling van de lucht met zwavel en stikstof. De problemen worden ook steeds groter. Nu al maakt de zeescheepvaart 60 % van de luchtvervuiling van het transport uit. In 2010 zijn zeeschepen de grootste luchtvervuilers. Daarmee worden ook de inwoners van Rotterdam en omstreken getroffen.

Stichting De Noordzee vraagt zich af waarom het wegverkeer wel aan eisen moet voldoen, terwijl schepen op zee onbeperkt de lucht mogen vervuilen. Op deze manier worden alle investeringen die het wegverkeer doet, teniet gedaan, zo vindt de milieuorganisatie. Uiteindelijk komen de vervuilende stoffen via de regen weer op het land terecht. De Noordzee gaat de komende tijd bij de Nederlandse en Brusselse politiek aandringen op wetgeving, om de luchtvervuiling daadwerkelijk tegen te gaan.

Nadere informatie bij de woordvoerder Irene Bloemink, kantoor (030 - 2340016) en mobiel 06 50215406. De brochure vindt u op www.noordzee.nl

Stichting De Noordzee / North Sea Foundation
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 fax: 030 - 2302830 mobiel: 06 - 55942646 http://www.noordzee.nl