Gemeente Leiden

Gemeente Leiden onderzoekt mogelijkheden collectief energiecontract

De gemeente Leiden wil als eerste gemeente in Nederland haar inwoners hulp bieden bij het onder betere voorwaarden inkopen van energie (elektriciteit en gas). Dit is mogelijk omdat met ingang van 1 januari 2004 (of zoveel eerder als mogelijk), de liberalisering van de energiemarkt voor kleinverbruikers ingaat. De gemeente doet onderzoek naar de mogelijkheden van een beter leveringscontract voor particulieren.
Het onderzoek richt zich op de mogelijkheden de levering van stroom te realiseren tegen een betere prijs, onder goede leveringsvoorwaarden en met meer aandacht voor het milieu ('groene stroom'). De verwachting is dat e.e.a. mogelijk is als de gemeente voor een grote groep energiegebruikers bemiddelt bij het afsluiten van een collectief leveringscontract.

Energiekosten vormen een belangrijke component in de woonlasten. Liberalisering van de energiemarkt maakt verschillende ontwikkelingen mogelijk. Positief is de mogelijkheid van lagere tarieven, negatief is een eventuele hardere opstelling van de energieleveranciers bij betalingsproblemen. In alle gevallen is het belangrijk dat vooral de belangen van de zwakkere groep huishoudelijke consumenten zo goed mogelijk behartigd worden. Juist die groep heeft het meeste profijt van een zo voordelig mogelijke energie-inkoop en van sociale leveringsvoorwaarden. Overigens zijn de leveringsvoorwaarden voor alle inkopers van belang. Vooral wat betreft de leverzekerheid van energie, de betalingsmogelijkheden en het afsluitrisico bij betalings-achterstanden.

Het onderzoek van de gemeente richt zich op de mogelijkheden die een collectief contract (bijvoorbeeld vergelijkbaar met een collectief contract voor de ziektekostenverzekering) biedt voor het behalen van prijsvoordelen en het bedingen van gunstige leveringsvoorwaarden. Dit houdt in dat de gemeente door onderhandeling met een aantal energieleveranciers een gunstig leveringspakket voor haar inwoners bedingt. Vervolgens worden zij door de gemeente in de gelegenheid gesteld van het aanbod gebruik te maken. Bij eventuele wijziging van energie-leverancier wordt de overgang van het ene bedrijf naar het andere automatisch geregeld.
Ook wordt onderzocht of het vanuit milieuoogpunt haalbaar is -door het voordeel van een grote gezamenlijke afname- meer duurzame/groene energie voordelig(er) in te kopen.
De gemeente kan bij het maken van afspraken rond energielevering een initiërende, bemiddelende en voorwaardenscheppende rol spelen, eventueel in samenwerking met gemeenten in de regio en met volkshuisvestingspartners.
Voor de zomer neemt de gemeente een definitief besluit over het afsluiten van een collectief energiecontract voor inwoners van Leiden.