Gemeente Smallingerland

Gewenste ontwikkelingen detailhandel (30-1-02)

Op verzoek van de gemeente heeft het bureau Droogh Trommelen en Broekhuis een onderzoek verricht naar de wensen en potenties van de Smallingerlandse detailhandel. Naar aanleiding van dit rapport is het Ruimtelijk Detailhandelsbeleid opgesteld, dat onlangs is vastgesteld door het college van B & W. In februari zal de raadscommissie FEO hierover vergaderen, in maart de gemeenteraad.

In het onderzoek is zowel gekeken naar het Centrum van Drachten als naar de kleinere winkelcentra in de wijken en de M.L. Kingsingel. Op basis van de uitkomst van het onderzoek zijn de volgende ambities naar voren gekomen:

1. Het optimaliseren van het centrum van Drachten als regionaal winkelgebied.

2. Het ruimte bieden aan initiatieven van grootschalig winkelvoorzieningen.

3. Het waar mogelijk handhaven van een compleet en aantrekkelijk pakket van dagelijkse voorzieningen in de directe woonomgeving.

Deze ambities zijn afzonderlijk uitgewerkt in vele uitgangspunten. De aanbevolen uitgangspunten zullen als de raad accoord gaat met de uitwerking van het advies meegenomen worden in de toekomstige plannen die de detailhandel betreffen.

Met de ondernemersvereniging H & I is gesproken over dit rapport. Het bestuur van H & I kan zich vinden in het voorgestelde beleid en ondersteunt een aantal zaken zoals die door de gemeente worden voorgesteld.