Gemeente Den Haag

2002-01-29: Water De Gaarde wordt weer statige singel

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 22 januari ingestemd met het herinrichtingsplan voor de Gaardeoevers in Den Haag Zuid West. Met de uitvoering van dit plan wordt het achterstallig onderhoud weggewerkt en wordt de oorspronkelijke functie van statige singel door Den Haag Zuid West hersteld. Om deze kwaliteitsverbetering te kunnen realiseren is een forse ingreep noodzakelijk. Voor de 134 bomen die worden gerooid worden 138 bomen teruggeplaatst. Het is de bedoeling om in april met de herinrichting te beginnen. Eind 2002 is het plan dan helemaal uitgevoerd.

Het water van De Gaarde vormt een belangrijke lijn door de buurt Vrederust. Anders dan in andere delen van Zuid West ligt het water binnen de wijk en ligt langs de singel een doorgaand wandelpad. In feite is er sprake van een langgerekt wijkpark, ook door de recreatieve functie van de singel.

Omwonenden
Bij de herinrichting worden zowel de beplanting, bomen, paden meubilair en verlichting aangepakt waardoor het karakter van de singel wordt versterkt. Zowel de weg als de oeverlijn van de Gaarde singel worden bij de herinrichting gehandhaafd. Over de herinrichting van de oevers is overleg geweest met de direct omwonenden. De opmerkingen die tijdens de inloopbijeenkomst werden gemaakt zijn waar mogelijk in het plan verwerkt. De omwonenden hebben positief op de herinrichtingplannen gereageerd. Bijzonder is dat het korte stukje straat ter hoogte van de Vrederustlaan een onderdeel wordt van de groene singel.

Brug
Ook komt er een vissteiger in het deel van de strook dat aansluit op het Carel van der Oeverhuis. Besloten is selectief lage heesterbeplanting zo toe te passen dat er zicht op het water blijft. De laatste elementen zijn het directe gevolg van het overleg met de omwonenden. Bovendien zal de lager gelegen brug ter hoogte van de Schuttersdreef worden verhoogd waardoor lastige hellingbanen niet meer nodig zijn. De bestaande brug met leuning is zo karakteristiek voor Zuid West Den Haag dat besloten is het brugdek en de leuning te hergebruiken. De aanpassing van de brug is een onderdeel van het woningbouwplan aan de Dorpersdreef.

Aanplant
Onderzoek van de huidige bomen toont aan dat een aantal aan vervanging toe is. Dat is niet vreemd aangezien bij de eerste aanplant snelle groei het belangrijkste uitgangspunt was . Bij de herinrichting wordt anno 2002 uitgegaan van meer soorten bomen met een langere levensduur . Ook de sierkersen worden vernieuwd en daarbij losser gegroepeerd.

Wandelpad
Een belangrijk doel van de ingreep is ook het wandelpad voor jong en oud weer aantrekkelijk te maken. Uitgangspunt is dat het pad goed beloopbaar moet zijn en een spilfunctie krijgt. Het pad wordt 3 meter breed en krijgt een bovenkant van schelpenasfalt. Tussen De Dreef en de Riddersdreef wordt het voetpad langs de singel doorgetrokken waardoor een wandelverbinding ontstaat met het voetpad door het plantsoen langs de Lozerlaan

Krokussen
In de berm van de singel zullen 150.000 krokussen en 40.000 narcissen worden geplant om een kleurrijk voorjaarsaccent te creëren. Het wandelpad zal bovendien worden verlicht en er zullen bankjes en papierbakken worden geplaatst.

29 januari 2002