Provincie West-Vlaanderen


Gunstig advies over bescherming als monument van twee stadskasteeltjesin Veurne
Brugge, 30/1/2002
De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van de dubbelwoonst Ter Linden en Torenhuis in de Lindendreef en een woning in de Zuidstraat 96 in Veurne
Deze twee stadswoningen werden opgetrokken tijdens het eerste decennium van de twintigste eeuw in opdracht van rijke burgers uit Veurne. De huizen zijn een lokale en minder rijk uitgewerkte variant op de grote stadswoningen zoals die in de stadsuitbreiding van o.a. Antwerpen, Gent of Brussel werden opgetrokken. De dubbelwoonst in de Lindenstraat werd gebouwd in opdracht van Sylvie Lobelle, weduwe van Felix Vercruys. Voor het ontwerp deed ze een beroep op de Gentse architect Julien Leyns. Het eclectische huis is gelegen in een ommuurde en beboomde tuin. De twee woningen in dit stadskasteeltje, Ter Linden en Torenhuis, hebben een gemeenschappelijke hal. Hierdoor lijkt het stadskasteeltje op het eerste zicht één grote prestigieus huis. De woning in de Zuidstraat werd gebouwd in opdracht van landmeter Pieter Amand Vande Velde, die o.a. betrokken was bij de aanleg van Koksijde-Bad. Het huis, met hoektorentje, is gelegen aan de rand van de stad.
De bestendige deputatie is van oordeel dat deze woningen, waarvan zowel het exterieur als een aantal interieurelementen gaaf bewaard bleven, de levenstijl weerspiegelen van de welstellende Veurnse burgerij uit het begin van de twintigste eeuw. Een bescherming als monument van de gebouwen is daarom gerechtvaardigd. De bestendige deputatie stelt zich wel vragen bij de bescherming als monument van de omliggende tuin. Een bescherming als stadsgezicht lijkt haar meer aangewezen te zijn.
De definitieve beslissing berust bij Vlaams minister Paul Van Grembergen.

MEER INFORMATIE OVER DIT ADVIES KAN JE BEKOMEN
BIJ DE DIENST CULTUUR PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BIJ JEROEN CORNILLY - TELEFOON 050/40.35.76
E-MAIL: Terug naar Overzicht -->