Ministerie van Buitenlandse Zaken


Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Ministerie van Buitenlandse Zaken Directie West en Midden Europa Bureau West-Europa Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 30 januari 2002 Auteur Drs. L. d'Huy

Kenmerk DWM/220-02 Telefoon 3485351

Blad /1 Fax 3485329

Bijlage(n) 1 E-mail DWM@minbuza.nl

Betreft Beantwoording van vragen van de leden Timmermans en Van Oven (beiden PvdA) over de positie van de rechterlijk macht in Italië

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen, gesteld door de leden Timmermans en Van Oven, over de positie van de rechterlijk macht in Italië. Deze vragen werden ontvangen op 19 december 2001 met kenmerk 2010203840.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van BuitenlandseZaken, op vragen van het kamerlid Timmermans en Van Oven (beiden PvdA)

Vraag 1

Kent u de berichten over grote druk van de Italiaanse regering op de rechterlijke macht in dat land

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Beschikt u over informatie waaruit zou kunnen blijken dat er sprake is van een door de Italiaanse regering of Italiaanse coalitiepartijen georkestreerde campagne om rechters in diskrediet te brengen? Welke rol spelen daarin de media die in handen zijn van premier Berlusconi?

Antwoord

Al geruime tijd laten Italiaanse coalitiepartners en leden van de rechterlijke macht zich negatief over elkaar uit; van een georkestreerde campagne is mij niets bekend.

Vraag 3

Klopt het dat de beveiliging van rechters, die niet zelden doelwit zijn van aanslagen, aanzienlijk is verminderd?

Antwoord

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft kort na de aanslagen van 11 september 2001, vanwege de behoefte aan extra beveiligingspersoneel elders in het land, besloten de bewaking van onder andere rechters en leden van het Openbaar Ministerie opnieuw te bezien op basis van een actuele dreigingsanalyse. In een groot aantal gevallen heeft dit geleid tot een aanpassing van de beveiligingsmaatregelen.

Vraag 4

Is er sprake van mogelijke aantasting van de Italiaanse rechtsstaat? Bestaat er spanning tussen de houding van de Italiaanse regering en artikel 6 van het Verdrag van de Europese Unie? Ziet u in dit verband aanleiding om de positie van de Italiaanse rechterlijke macht tot onderwerp van Europees overleg te maken? Kan dit in de Europese Unie of in de Raad van Europa aan de orde worden gesteld? Zo ja, bent bereid dat ook te doen?

Antwoord

Naar mijn oordeel is er geen sprake van aantasting van de Italiaanse rechtsstaat; ik heb vertrouwen in de kracht en stabiliteit van deze rechtsstaat. Er is op dit moment geen aanleiding om in Europees verband de positie van de rechterlijke macht in Italië op te brengen of, met verwijzing naar artikel 6 van het Verdrag van de Europese Unie, de Italiaanse regering hierover aan te spreken.