Gemeente Emmen


Persbericht: Verbeteringen voor fietsgebruik, 30 januari 2002

Eind rapportage Fietsbalans 2001 klaar
Emmen werkt aan verbeteringen voor fietsgebruik

Eind vorig jaar heeft de fietsersbond de definitieve rapportage opgesteld van het project Fietsbalans 2001. Dit is een doormeting van het gemeentelijke fietsbeleid. De deelname aan dit onderzoek heeft een gedegen analyse opgeleverd van de huidige stand van zaken inzake de fietsvoorzieningen in Emmen. Zo scoort Emmen goed op de aspecten Verkeersveiligheid en Comfort.

In 2000 heeft de gemeenteraad het Fietstotaalplan Emmen vastgesteld. Hierin worden de beleidsvoornemens t.a.v. fietsinfrastructuur en
-voorzieningen weergeven. De uitvoering van deze plannen is momenteel gaande, maar nog niet volledig. Dit verklaart de lage score op bepaalde aspecten in de Fietsbalans. Het onderzoek richt zich op een tiental aspecten waaronder directheid van de route, fietsgebruik en aantrekkelijkheid van de fietsvoorzieningen, concurrentiepositie t.o.v de auto, stedelijke dichtheid en fietserstevredenheid.

Positieve aspecten
De gemeente Emmen scoort men name goed op het gebied van Verkeersveiligheid. De positie van de fietser is in het afgelopen jaar verbeterd door de aanleg van 30-km gebieden en de maatregel Brommers op de Rijbaan. Daarnaast scoort Emmen goed op het gebied van Comfort. Dit betekent dat de fietsers over het algemeen weinig hinder ervaren van het overige verkeer. Hoewel het comfort van het wegdek als matig wordt beoordeeld, scoort Emmen ook hier beter dan het landelijk gemiddelde.

Verbeterpunten
Een punt waar Emmen minder op scoort is de reistijdverhouding in Emmen van de fiets ten opzicht van de auto.Dit wordt veroorzaakt door de uitgestrekte en landelijke structuur van de gemeente Emmen. Het is mogelijk om verbeteringen aan te brengen in directere, snellere en comfortabele fietsroutes. Deze plannen zijn opgenomen in het FietsTotaalPlan van de gemeente Emmen.

Uitvoering
Dit jaar start de gemeente met de uitvoering van enkele verbeterpunten, waaronder de aanleg van het fietspad Zanddijk en fietspad Laan van de Bork-Dingspellaan. Ook wil men kijken naar de verbetering van doorstroming bij verkeerslichten op de hoofdfietsroutes. Verder gaat men aan de slag met de resultaten uit het onlangs gehouden onderzoek naar fietsparkeren in het centrum van Emmen. Tot slot wilde gemeente actiever communiceren over fietsprojecten

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen