Korps: KLPD, plaats: Driebergen 30-01-2002
Voorbereidingen huwelijk ook bij KLPD in volle gang

Alle twaalf operationele diensten van het KLPD zijn in meer of mindere mate betrokken bij de voorbereidingen op het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima op 2 februari. Uiteraard zijn ook de meeste diensten actief op de dag zelf. In totaal zet het KLPD direct of indirect ongeveer duizend medewerkers in.

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) is al enige tijd met de hofhouding over het huwelijk in overleg. Sinds half januari tot enige dagen na het huwelijk is de inzet van de DKDB met al haar personeel vrijwel dagelijks vereist.

De Unit Motorondersteuning begeleidt alle ritten die nodig zijn in verband met het huwelijk, zoals de aankomst van gasten op Schiphol. Bovendien krijgen zij ondersteuning van de andere units van de Dienst Verkeerspolitie. Verder leveren de Verkeerspolitie en de Waterpolitie extra mensen aan de Spoorwegpolitie in Amsterdam. Deze unit richt zich vooral op de vele mensen die de hoofdstad op 2 februari bezoeken.

De Dienst Levende Have Politie levert onder meer een groot aantal explosievenhonden die de locaties controleren die worden gebruikt voor het huwelijk. Verder begeleiden 25 beredenen de Gouden Koets tijdens de rondrit na de huwelijksvoltrekking.

De Dienst Luchtvaartpolitie maakt voor de regiopolitie Amsterdam-Amstelland real-time luchtopnamen van de gebeurtenissen rond het huwelijksfeest. Deze beelden worden doorgestuurd naar de commandokamer van de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden in Driebergen. De onderlinge communicatie wordt verder gecoördineerd door de Dienst Operationele Ondersteuning en Communicatie. De inzet van portofoons en overige verbindingsmiddelen wordt in samenwerking met de Dienst Speciale Recherche Toepassingen verzorgd. Deze recherchedienst levert tevens ondersteuning bij de voorbereidingen en bij eventuele acties. De andere drie recherchediensten spelen een belangrijke rol bij de informatievoorziening rond de gebeurtenissen op 2 februari.