Ministerie van Financien


PERS-2002-026
Den Haag, 30 januari 2002

Zalm start consultatie over de invoering van verplichte bod in Nederland

Minister Zalm heeft vandaag het consultatiedocument 'Invoering verplicht openbaar bod in Nederland' naar de Tweede Kamer gestuurd en op de internetpagina van het ministerie van Financiën geplaatst. Het verplichte bod houdt in dat iemand die een dusdanig aantal aandelen in een vennootschap verwerft dat hij daarmee de controle over de vennootschap bezit verplicht wordt gesteld een bod te doen op alle aandelen. Dit ter bescherming van de minderheidsaandeelhouder. Nederland is naast Griekenland de enige EU-lidstaat die het verplichte bod niet in de wet- en regelgeving heeft opgenomen.

In het document zijn belangrijke vraagpunten rond de invoering van het verplichte bod uitgewerkt, bijvoorbeeld wat onder het begrip controle moet worden verstaan, hoe de biedgrens moet worden vastgesteld, wat een billijke prijs voor de aandelen is en wat de positie van de toezichthoudende autoriteit bij het verplichte bod is. Voorts komt het vragstuk van de verenigbaarheid van beschermingsconstructies met openbare biedingen aan de orde. In dat kader wordt ook aandacht besteed aan de op 10 januari gepubliceerde aanbevelingen van de commissie Winter voor een aangepaste richtlijn over overnamebiedingen en de relatie tussen het verplichte bod en het wetsvoorstel beschermingsconstructies.

Alle belanghebbenden hebben tot 8 april de tijd hun reactie kenbaar te maken. Daarna mag een kabinetsstandpunt worden verwacht.