Provincie Groningen

Groningen, 30 januari 2002, Persbericht nr. 15

Provincie steunt project integratie 150 gehandicapten

Gedeputeerde Staten hebben vandaag besloten een subsidie van Euro 92.379,- toe te kennen aan een vervolgprogramma sociale integratie. Het project van samenwerkende zorgaanbieders verenigd in de VGN en de SPD, helpt verstandelijk gehandicapte mensen integreren in de woonwijk waar ze zijn gaan wonen.

Aanleiding

Steeds meer mensen met een verstandelijke handicap wonen tegenwoordig in een gewone woonwijk. Deze verandering vraagt ondersteuning vanuit de samenleving. Mensen met handicap moeten daarin een duidelijke plek krijgen en hun weg kunnen vinden. De samenleving moet bekend raken met mensen met een handicap en bij hen betrokken raken. In vaktermen wordt dit vermaatschappelijking van de zorg genoemd. Dit thema staat in de regiovisie gehandicaptenbeleid centraal en is ook opgenomen als speerpunt van het Provinciaal welzijnsbeleid.

Geschiedenis van het project

In de periode 1998/1999 is een methodiek ontwikkeld voor de structurele aanpak van de sociale integratie. Ook is er in 2001 een video gemaakt, bedoeld om voorlichting te geven en vrijwilligers te werven. Beide onderdelen werden gesubsidieerd door de Provincie. In vier gemeenten (Appingedam, Bedum, Groningen en Leek) heeft de methode geresulteerd in een lokaal project waarbij naast gemeenten en zorgaanbieders vrijwilligersorganisaties de onmisbare derde partij vormden in een gezamenlijke werkgroep. Gemeenten vervulden daarbij een regisserende en faciliterende rol.

Het vervolg

In de periode 2002 - 2003 zal het vervolgtraject bestaan uit het verspreiden van de methodiek binnen de vijf nieuwe gemeenten Grootegast; Bellingwedde; Vlagtwedde; Winschoten en Veendam. Hieraan worden mogelijk nog Hoogezand-Sappemeer en Zuidhorn toegevoegd. In de gemeenten worden tenminste 150 mensen met een verstandelijke handicap bereikt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het verstevigen van de projectstructuur in de vier deelnemende gemeenten Appingedam, Bedum, Groningen en Leek, waar het project al eerder startte. Bovendien bestaat de mogelijkheid om meer doelgroepen op te nemen, bijvoorbeeld (ex-) patiënten uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

De redenen om te subsidiëren

De Provincie steunt het project omdat er vraaggericht wordt gewerkt, de zorggebruiker centraal staat en natuurlijk omdat de deelname van cliënten aan het maatschappelijk leven wordt bevorderd. Daarnaast wordt de GGz-Groningen van meet af aan betrokken bij de uitvoering van het project. In Winschoten vindt namelijk in ieder geval verbreding naar de ggz-doelgroep plaats.

Kosten

De totale kosten voor de uitvoering van het tweejarige vervolgprogramma zijn geraamd op 208.474,- . Daarvan nemen de zorgaanbieders, verenigd in de VGN 97.943,92 voor hun rekening. Bij deelname door vijf gemeenten bedraagt de totale gemeentelijke bijdrage 18.151,- en de Provincie Groningen stelt nu dus 92.379,- beschikbaar uit het Stimuleringsfonds zorg.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joske Kluvers van de afdeling Bestuurscontacten, 050 - 316 41 39.