IMCA GROUP

Erik de Vlieger doet megabod op FM-frequenties

Erik de Vlieger brengt vandaag in een brief aan staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat een megabod uit op alle commerciële FM-frequenties. Vrijdag verschenen berichten dat de bestaande radiozenders een eerlijke herverdeling kunnen afkopen voor het symbolische bedrag van 100 miljoen euro.

Erik de Vlieger, topman van IMCA Group - financier van NRG, de Nederlandse Radiogroep, biedt voor dezelfde frequenties 110 miljoen euro.

NRG gaat voorop in de strijd om de Nederlandse ether weer in Nederlandse handen te krijgen.

NRG, de Nederlandse Radiogroep, heeft met verbijstering gereageerd op de berichten uit Den Haag dat de FM-veiling na vijf jaar uitstel toch niet zou doorgaan. NRG heeft jarenlang geïnvesteerd omdat het de overheid op haar woord geloofde dat nieuwkomers een serieuze kans zouden krijgen.
Het niet doorgaan van de veiling zou capitulatie betekenen voor zittende, veelal buitenlandse, partijen ten nadele van het Nederlands bedrijfsleven.

Negentig procent van het reclamegeld in de Nederlandse commerciële radio wordt verdiend door bedrijven gefinancierd met buitenlands geld. Murdoch (Sky, 538, Classic) en Bertelsman (Yorin) rule the waves.

Met die gastvrijheid is Nederland uniek. In de meeste Europese landen is het buitenlandse partijen onmogelijk in de ether actief te worden. België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië hebben in de praktijk hun eigen frequenties afgeschermd voor buitenlandse partijen. De Verenigde Staten hebben zelfs wetten die expliciet verbieden dat frequenties in buitenlandse handen komen. (Daarom naturaliseerde de Australiër Murdoch zich tot Amerikaan.) Nederland liet de commerciële radio en televisie vrijwel geheel in buitenlandse handen komen. De veiling biedt een zeldzame en historische kans voor het Nederlands bedrijfsleven.

Nederland dreigt weer kartelland te worden. Nederlandse nieuwkomers worden afgescheept met slechts twee kansloze frequentiepakketjes, terwijl de bestaande buitenlandse partijen onbekommerd hun marktaandeel kunnen behouden. Dit is een grove discriminatie van nieuwkomers.

Deze situatie staat haaks op alle uitgangspunten van het kabinet inzake marktwerking.

Het staat haaks op alles wat de staatssecretarissen De Vries en Van der Ploeg de afgelopen jaren op dit gebied gezegd hebben.

Het staat haaks op minstens drie uitspraken van de Tweede Kamer pro-veilen: de Telecomwet, het Frequentiebesluit en de motie Kamp.

Het is een slechte versie van het voorstel van de commissie Bouw. Dat voorstel werd vorig jaar afgewezen door het kabinet, omdat het juridisch onhoudbaar bleek.

Het kabinet heeft vrijdag besloten de beslissing een week uit te stellen. Het voorstel heeft geen enkele kans van slagen. De veiling is onafwendbaar. Juridisch is er geen andere mogelijkheid!

Kabinetsstandpunt van 31 augustus 2001:
'Het houden van een vergelijkende toets voor commerciële radio, die zich op een inhoudelijk/kwalitatieve beoordeling zou moeten richten, is in de huidige omstandigheden kwetsbaar met het oog op de juridische vragen en uitwerkingen. Het veronderstelt ook een vergaande beleidswijziging van de bemoeienis van de overheid met de commerciële radiomarkt.'
http://www.minvenw.nl/cend/bsg/brieven/data/999269951.doc

Slechts twee pakketten voor nieuwkomers betekent een grove discriminatie. Het is in strijd met Europees recht en met de Mededingingswet. Nederlandse ondernemers worden achtergesteld ten opzichte van buitenlandse bestaande partijen.

Veilen is de enige eerlijke en transparante manier om tot herverdeling over te gaan. Een beauty contest betekent dat een staatscommissie appels en peren met elkaar gaat vergelijken.
Daarom hebben Verkeer en Waterstaat en OCW zich zes jaar voorbereid op de veiling, die voor het eerst op de agenda stond voor mei 1997.

Erik de Vlieger wil de radiomarkt openbreken voor het Nederlands bedrijfsleven. 'Ik ben volstrekt serieus met dit bod. De staatssecretaris heeft nu bepaald hoeveel de frequenties waard zijn. Het lijkt me gezonde marktwerking dat ik in ieder geval in de gelegenheid word gesteld een hoger bod uit te brengen. Anders is de staatssecretaris een slechte zakenvrouw en benadeelt zij de staatskas. Ik wil overbieden om zo de frequenties weer in handen te krijgen van Nederland. Dan zullen wij ze doorspelen naar andere partijen.'

De investeerders achter de NRG hebben zeer fors geïnvesteerd op basis van toezeggingen van het kabinet. Het niet laten doorgaan van de veiling leidt tevens tot een enorme inkomstenderving. De NRG zal daarom met een juridische procedure komen - met een eis tot schadevergoeding.

De NRG, de Nederlandse Radiogroep, is eigenaar van Colorful Radio - dat een landelijke kabeldekking heeft. Het wil gaan uitzenden met Nieuws FM.
NRG maakt deel uit van IMCA Group. IMCA Vastgoed is een van de grootste bedrijven van Nederland op het gebied van vastgoed. Het gaat o.a. in Amsterdam het nieuwe hoofdkantoor van ReedElsevier Science bouwen.
Verder is IMCA actief in scheepsbouw (Shipdock, het voormalige ADM), luchtvaart (FlyMetropolis), kranenbouw (Figee), kinderkleding (Kiekeboe) en media (de NTG, uitgever van o.a. Aloha, Strictly, Jazz en Lounge).
IMCA Group wordt geleid door Erik de Vlieger.

Drs Martin Bosma, MA
Directeur NRG, de Nederlandse Radiogroep
Colorful Radio / Nieuws FM
Jan Rebelstraat 20
1069 CC Amsterdam


06 192 183 66

30 jan 02 14:04