Gemeente Zoetermeer

Energie Agentschap Zoetermeer actie Wooncomfort

Het Energie Agentschap Zoetermeer organiseerde op donderdag 24 januari jl. een tweede informatiebijeenkomst in het kader van de actie Wooncomfort.
Circa zestig belangstellenden bezochten deze informatiebijeenkomst in de Hofstede Meerzicht.

Wooncomfort
De actie is bedoeld om eigenaars van woningen in Zoetermeer die zijn gebouwd voor 1985 (circa 10.000), te stimuleren in hun huis energiebesparende en comfortverhogende maatregelen te nemen. Deze maatregelen kunnen betrekking hebben op isolatie van het dak en de vloer en op de installatie van bijvoorbeeld een HR ketel en een zonneboiler voor de waterverwarming in huis. Veel interesse bestond voor de mogelijkheid om subsidie te krijgen bij aankoop van doe-het-zelf isolatiematerialen. Bij aankoop bij de bouwmarkt van deze materialen, die wel aan bepaalde eisen moeten voldoen, krijgt men een zogeheten Energiepremiebon die recht geeft op een vergoeding van 2,50 per m2. Samen met de kassabon kan deze premiebon bij het energiebedrijf Eneco worden ingeleverd. Het gaat dan in het bijzonder om isolatie van dak, gevels, vliering, spouwmuren en vloer. Ook konden de aanwezigen een Energiebesparingsadvies laten uitvoeren door ENECO Energie. Dit advies wordt toegespitst op de persoonlijke situatie en geeft een goed inzicht in de mogelijkheden om energie te besparen en het wooncomfort te verhogen.

Bestaande woningen
Deze woningen vormen een belangrijke doelgroep van het landelijke en gemeentelijke klimaatbeleid. Huishoudens nemen circa 20% van het totale binnenlandse energieverbruik voor hun rekening. Om te voldoen aan de landelijke doelstellingen die zijn gericht op het tegengaan van het broeikaseffect, zal in de komende jaren bij 60% van de bestaande woningen 30% op het energieverbruik bespaard moeten worden. Met name bij huizen die voor 1985 gebouwd zijn, kunnen grote verbeteringen in energieverbruik en comfort gerealiseerd worden. Deze huizen zijn vaak minder goed geïsoleerd en beschikken in veel gevallen over verouderde CV ketels.

Informatiepakket
Eigenaars van de betreffende woningen worden per wijk benaderd met een informatiepakket over de Actie Wooncomfort. Hierin worden de verschillende maatregelen, de kosten hiervan en de mogelijke besparingen nader toegelicht. En er wordt meer informatie gegeven over subsidies en mogelijkheid van een (persoonlijk) Energiebesparingsadvies van ENECO Energie.
Informatie
Voor nadere informatie en het eventueel aanvragen van het informatiepakket, kunt u terecht bij het Energie Agentschap Zoetermeer, t.a.v. Sander Duymaer van Twist, Postbus 15, 2700 AA in Zoetermeer. Telefoon (079)346 8455, fax: (079)346 8654, E-mail: eaz@zoetermeer.nl
De twee overige bijeenkomsten in het kader van de actie Wooncomfort worden medio maart (deel Buytenwegh, De Leyens en gedeelte Seghwaert) en eind april/mei (rest Seghwaert en Palenstein) georganiseerd. De juiste data en locaties zullen t.z.t. worden gepubliceerd op deze pagina.

Gemeente Zoetermeer © 30 januari 2002