Gemeente Amersfoort

Vergunning of instemming voor bouw dakkapel: klaar-terwijl-u-wacht

datum: 29 januari 2002

Met ingang van 30 januari kunnen Amersfoortse inwoners met bouwplannen voor een dakkapel bij de gemeente binnen een half uur een bouwvergunning of een instemming melding krijgen. De klaar-terwijl-u-wacht service wordt vooralsnog alleen verleend voor het plaatsen van dakkapellen, mits het pand geen beschermd monument is en niet ligt binnen het beschermd stadsgezicht (de Amersfoortse binnenstad) èn de dakkapel past binnen de Amersfoortse beleidsregels. Bovendien moet de aanvrager volledige en juiste informatie aanleveren. Momenteel wordt onderzocht of deze service ook voor andere vergunningen kan worden ingevoerd.

Hoe komt een aanvrager in aanmerking voor de klaar-terwijl-u-wacht service?
Wil de aanvrager daadwerkelijk binnen een half uur met de gewenste instemming of beschikking naar huis, moet hij zorgen dat hij met de juiste papieren aan de frontoffice Bouwen (Stadhuisplein 1) verschijnt met een volledige en toetsbare aanvraag. Hoe deze eruit moet zien, staat in de Amersfoortse Bouwverordening. In hoofdlijnen betekent dat:
- een volledig ingevuld en door de aanvrager ondertekend aanvraagformulier (bouwvergunning of melding);

- bouwkundige tekening(en) van de bestaande en nieuwe toestand met maatvoering, waarop aangegeven de situatie (ligging) van de woning, plattegronden (van iedere verdieping), dwarsdoorsnede en gevelaanzicht(en) van het bouwblok en details (aansluitdetail en dakranddetail);

- op de tekening(en) zijn in ieder geval aangegeven de maatvoering, kleurstelling, gebruiksfunctie van de ruimten en eventuele isolatie- en ventilatievoorzieningen;

- foto('s) van het gevelaanzicht van het hele bouwblok waar de woning deel van uitmaakt;

- de aanvraag in zijn geheel in drievoud ingediend wordt.
Wanneer geen klaar-terwijl-u-wacht service mogelijk? Is het pand een monument en / of staat het in de beschermde binnenstad dan is de snelservice niet mogelijk. Voor monumenten moet, voordat een bouwvergunning kan worden verleend, eerst een onherroepelijke monumentenvergunning zijn verleend. Bij een binnenstadspand moet er een vrijstelling verleend zijn van het stadsvernieuwingsplan (lees 'bestemmingsplan'). Daarvoor is een planologische vrijstellingsprocedure op grond van artikel 15 van de Wet op de ruimtelijke ordening nodig. Beide procedures vragen een langere voorbereidingstijd.

Meer informatie
Bij twijfel over de benodigde informatie en om goed beslagen ten ijs te komen is het raadzaam telefonisch te overleggen met de medewerkers van bureau Bouw- en Gebruikskwaliteit of de frontoffice Bouwen (telefoonnummer 469 5100). De informatie is per 30 januari 2002 ook op de gemeentelijke website www.amersfoort.nl beschikbaar.