Agalev (Vlaanderen)

Persmededeling Agalev-fractie Vlaams Parlement

Brussel, 30 januari 2001

Agalev wil dat Vlaanderen Kyotoverplichting onverkort uitvoert


Vandaag keurt het Vlaams parlement in plenaire zitting het protocol van Kyoto goed. Dit protocol vormt een belangrijke, zij het een eerste en bescheiden, stap in de strijd voor een reductie van de voor het klimaat schadelijke broeikasgassen. In een business-as-usual scenario zal de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer een opwarming van het globale klimaat veroorzaken, met een toenemend aantal overstromingen, stormen en andere extreme klimaatsituaties voor gevolg. De schade voor de economie, het welzijn van de mensen en de samenleving in haar geheel van een dergelijk scenario zal dramatisch en niet te overzien zijn.

De in het Kyoto-protocol voorziene maatregelen vormen maar een eerste stap, vermits de recentste bevindingen van wetenschappers aangeven dat er nog veel indringender maatregelen zullen nodig zijn om het gevaar effectief te weren. Daarom dringt Agalev erop aan dat de Vlaamse regering het als een prioriteit beschouwt om de aangegane broeikasgasreductie van 7,5 % in 2010, tegenover het referentiejaar 1990, ook effectief te verwezenlijken. Met alle door de regering tot dusver voorgestelde maatregelen lijkt evenwel niet enkel de 7,5% reductie nog veraf, maar is het bovendien twijfelachtig dat Vlaanderen tegen 2005, zoals vooropgesteld, een stabilisatie van de CO2 - uitstoot in vergelijking tot 1990 zal kunnen realiseren.

Vermits meer dan 80% van de broeikasgasuitstoot in Vlaanderen veroorzaakt wordt door activiteiten die onder de bevoegdheid van minister Stevaert vallen (energie, transport, ...), vraagt Agalev aan de bevoegde minister om dringend bijkomende CO2-reductiemaatregelen in te voeren. De totstandkoming van een decreet op het rationeel energiegebruik (REG-decreet), efficiënte CO2-reductieconvenanten met de industrie en een afdoende energieprestatieregelgeving voor nieuwe woningen en kantoorgebouwen, zijn slechts enkele noodzakelijke maatregelen die reeds al te lang op in- en uitvoering wachten.

In het ontwerp van Vlaams Klimaatplan wordt duidelijk gesteld dat een stabilisatie van de CO2 -uitstoot tegen 2005 maar mogelijk is als de federale overheid voldoende begeleidende maatregelen neemt op het vlak van energie, transport en fiscaliteit. De Vlaamse Regering moet volgens Agalev dan ook de uitvoering van een CO2- energietaks en de uitwerking van flexibele mechanismen (zoals emissiehandel) eisen van de federale regering.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger
Johan Malcorps, Vlaams volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852