CDA

Cuyvers: PvdA heeft aversie tegen gezin

'Onder de nadruk in het PvdA-programma op kinderopvang en onderwijs zit een aversie tegen het gezin.' Dit constateert drs. Peter Cuyvers in een vergelijking van de verkiezingsprogramma's van PvdA, VVD en CDA. Zijn artikel 'Het gezin als partner. Theorie en praktijk van de moderne christen-democratische gezinspolitiek' is te vinden in het zojuist verschenen januarinummer van Christen Democratische Verkenningen, het maandblad van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Cuyvers was 14 jaar lang verbonden aan de Nederlandse Gezinsraad en is vanwege het binnen het CDA ontwikkelde gezinsbeleid enkele jaren geleden van de PvdA naar het CDA overgestapt.

Cuyvers voert de 'aversie tegen het gezin' binnen de PvdA terug naar 'van oorsprong revolutionaire bewegingen als communisme en de diverse socialistische varianten daarop'. Daarin 'is de verdwijning van het gezin altijd kernstuk geweest. Gezinnen dragen immers op tal van manieren "oude vormen en gedachten" over, zoals bezit, traditionele man-vrouw-verhoudingen en natuurlijk conservatieve opvattingen.' De negatieve opvattingen over het gezin leiden de PvdA ertoe het voor een deel te zoeken in compensatie door het onderwijs: de PvdA ziet de gezinnen 'als de belangrijkste dragers van ongelijke startposities die ze door hervormingen in het onderwijs willen compenseren'. Daarnaast leidt die ideologische achtergrond ertoe dat het zorgen voor kinderen tot
een 'persoonlijke keuze' wordt bestempeld. 'Ouderschap is geen centrale dimensie zoals in het CDA-programma (waar het is gekoppeld aan het belang van de volgende generaties), maar meer een optie tot persoonlijke ontplooiing'.

Werken ziet de PvdA daarentegen als een plicht. Cuyvers herkent het principe uit de Internationale: 'Wie rechten heeft, heeft ook zijn plichten. En wie zijn plicht doet, die heeft recht'; 'Geheel consistent met dit uitgangspunt worden rechten op ondersteuning van het ouderschap (belastingaftrek) gekoppeld aan het betaald werken.' Oplossingen voor arbeid en zorg worden vervolgens 'vooral gezocht in uitbesteding van zorg voor kinderen. Niet het opvoeden zelf wordt gezien als een keuze met maatschappelijk belang, maar de uitbesteding van ouderschap wordt ondersteund'.

Cuyvers schetst de ideologische verschillen die ten diepste aan de verkiezingsprogramma's ten grondslag liggen als volgt: 'De VVD wil in principe dat ouders alles zelf betalen, de PvdA wil ouders alleen steunen als ze een maatschappelijke tegenprestatie leveren door buitenshuis te werken en het CDA wil ouders altijd steunen'.

Hoekstra: Geen 'angsthazerige' invulling van ministeriele verantwoordelijkheid
Verder in dit nummer, mr. R.J. Hoekstra, lid van de Raad van State over 'De wijze republikeinse traditie van het Nederlandse Koningschap': 'De behoefte aan eenheid en samenhang, aan identiteit en zelfbewustzijn is toegenomen en recht evenredig versterkt zich de betekenis van het koningschap. Dan is het onbelangrijk, zelfs onvruchtbaar een discussie te voeren over de rol van de Koning binnen de regering; de ministeriële verantwoordelijkheid vergt in de huidige ontwikkeling juist een sterke betrokkenheid van Koning en ministers op elkaar. Het behoren tot één orgaan is daarvoor een waarborg.'

Hoekstra acht het wel noodzakelijk 'dat ministers hun verantwoordelijkheid nemen. Het gaat dan om een ronduit ja of nee met betrekking tot koninklijk handelen. Het Koningschap van de Oranjes moet niet worden gebruikt om eigen zwakheid af te schermen, door bijvoorbeeld de veronderstelde wens van de Koningin in de publieke discussie in te brengen. De ministeriële verantwoordelijkheid voor het handelen van de Koning en voor de leden van het Koninklijk Huis vergt een niet "angsthazerige" invulling van de ministeriële verantwoordelijkheid'.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met redactiesecretaris Thijs Jansen 070-3424872/77 of per e-mail jansen.wi@bureau.cda.nl