CDA

Regering komt op aandringen van CDA met nieuwe stankwet

Na buitengewoon intensieve en lange debatten heeft de regering de CDA-fractie in de Eerste Kamer gelijk gegeven op de stelling, dat de stankwet onwerkbaar was en bovendien voor natuur en landbouw schadelijk, aldus Eerste Kamerlid Jos van Gennip. "Zij heeft beloofd met nieuwe wetgeving te komen."

Van Gennip: "Ook op het gebied van de Reconstructiewet heeft de regering toegezegd, dat voor agrarische ondernemers, die de zware stap willen nemen van het sluiten van hun bedrijf op een locatie dicht bij de natuur, er een duidelijk perspectief voor financiële compensatie zal zijn en dat met name ook nu een snelle start van de reconstructie mogelijk is. Voor het CDA is die reconstructie ook zeer belangrijk, want op die manier kan vooral in samenwerking met de provinciale besturen een echte vernieuwing van het landelijk gebied tot stand komen."

"Helaas bleef de regering halsstarrig ten aanzien van de werking van de ammoniakwet. Vanuit de CDA-fractie, en met name door collega Walsma, zijn allerhande voorstellen gedaan, die een win-winsituatie zouden hebben betekend voor natuur en landbouw. Een klein, vanuit de natuur, niet belangrijk bos bijvoorbeeld van 25 ha kan in de huidige wetgeving wel het einde betekenen van een achttiental boerenbedrijven. Het CDA was uiteindelijk bereid om in zo'n geval die 25 ha elders toe te voegen aan de zg. Ecologische Hoofdstructuur, aan de te beschermen natuurgebieden. Maar de regering wilde zelfs deze toezegging niet doen, terwijl wetenschappelijk en zelfs in kringen van milieuactivisten er velen zijn, die de waarde van die kleine natuurgebieden betrekkelijk vinden", aldus Jos van Gennip.

"De regering wilde op dit gebied noch een wetaanpassing, noch harde toezeggingen, die echte duidelijkheid hadden verschaft. Uiteindelijk kon het CDA daarom dan ook met deze ammoniakwet niet instemmen. Belangrijk was daarbij ook, dat nader wetenschappelijk onderzoek uitwijst, dat de relatie tussen ammoniakuitstoot en natuurbeschadiging in veel ecosystemen absoluut niet vaststaat. En om op zulke wankele gronden boeren te belasten met uiterst zware beperkingen, dat ging het CDA in de Eerste Kamer echt te ver."

Van Gennip: "Het CDA is teleurgesteld, dat er, hoewel ze in de debatten veel heeft weten te bereiken, er geen uiteindelijke overeenstemming over de ammoniakwet kon komen."

De hele bijdrage van Jos van Gennip aan de debatten over de Stank-, Ammoniak- en Reconstructiewet kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken.