LTO Nederland

Vermeer: "Grootste winst: we kunnen aan de slag met reconstructiewet"

LTO redelijk tevreden over uitkomst debat ammoniak- en stankwet

Woensdag 30 januari 2002 - LTO-Nederland is redelijk tevreden over de uitkomst van het debat in de Eerste Kamer over de ammoniakwet en stankwet en, in samenhang daarmee, de reconstructiewet. Er zullen aanzienlijk minder boeren onder de werkingssfeer van de ammoniakwet vallen, dan aanvankelijk bedoeling was. Voorts krijgen veehouders op relatief kleine pluimvee- en varkensbedrijven meer tijd om hun stallen aan te passen. Bovendien zal de stankwet verder worden versoepeld.

Dagelijks bestuurder van LTO, Antoon Vermeer, bestempelt het resultaat van het Kamerdebat als "een evenwichtige balans, omdat de politieke ruimte maximaal is benut." Toch had hij liever gezien, dat er op enkele punten meer duidelijkheid was ontstaan, omdat niet zeker is of de toezeggingen ook worden waargemaakt. "Maar alles overziende is de veehouderij een heel eind tegemoetgekomen en kunnen we met de provincies aan de slag met de reconstructiewet, omdat nu meer zicht bestaat op de uitvoering. Ook wordt nu een eerste aanzet gegeven voor financiering van de kosten, die zijn gemoeid met de verplaatsing van bedrijven. Misschien zijn deze twee punten wel de grootste winst van het debat", aldus Vermeer.

De ministers hebben de toezegging gedaan dat meer veehouders buiten de werkingssfeer van de ammoniakwet komen te vallen. Hoeveel is nog niet duidelijk, omdat dit vooral afhangt van nader overleg tussen de provincies en het rijk over herbegrenzing van de Ecologische Hoofdstructuur. Deze herbegrenzing geldt voor heel Nederland. Vermeer: "We hebben er naar gestreefd, dat 30 tot 40% minder boeren onder die wet komen te vallen en dat kan worden gehaald, zij het op een andere manier. Er is nu in elk geval de politieke ruimte, om dit waar te maken in het overleg tussen rijk en provincies."

Belangrijk winstpunt is verder, dat minder veehouders te maken krijgen met beperkingen van de stankwet nu minister Pronk (VROM) de Eerste Kamer heeft toegezegd om de wet verder te versoepelen. Het resultaat is minder beperkingen voor boeren en meer ruimte voor ontwikkeling en aanpassingen op de bedrijven. Vermeer: "Bepalend is of de Tweede Kamer zich ook schaart achter deze aanpassingen via reparatiewetgeving (novelle). We dringen er op aan, dat dit op zo kort mogelijke termijn gebeurt zodat er geen roet meer in het eten kan worden gegooid.

Nadere informatie: Johan Scholte Albers (0570 662869) en Jack Luiten (070 3382722)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)