LTO Nederland

Stichting keert ruim 1300 euro uit aan geruimde bedrijven

Woensdag 30 januari 2002 - De stichting Geef de mkz-boeren Toekomst keert deze week geld uit aan 780 boeren wiens bedrijf vorig jaar geruimd is vanwege mond- en klauwzeer. Iedere boer ontvangt 1317 euro.

De 780 boeren voldeden aan de voorwaarden die de stichting had gesteld om in aanmerking te komen voor een uitkering. De belangrijkste voorwaarde was dat het aantal geruimde dieren tenminste 10 standaardbedrijfseenheden (sbe) bedroeg. Voor een indruk 10 sbe = 4 melkkoeien of 76 vleesvarkens.

Het geld dat de boeren deze week ontvangen is ingezameld door de stichting Geef de mkz-boeren Toekomst. Deze stichting is in april 2001, vlak na het uitbreken van mkz, opgericht door burgers uit het Veluwse Oene en omstreken. Zij wilden iets betekenen voor de boeren die door MKZ getroffen waren. Naast de grote TV-actie waren er tal van lokale initiatieven waar geld is ingezameld.

Naast de ruim 1 miljoen euro wordt er nog een bedrag van 450.000 Euro besteed aan verschillende projecten. Deze variëren van lesmateriaal voor lagere scholen tot een project waarmee boeren ondersteund worden bij het herbevolken van hun bedrijven. Ook wordt er gewerkt aan een website Boer-Burger. Een van de doelstellingen van de stichting was namelijk het bevorderen van het begrip tussen boeren en burgers.

Voor vragen over dit bericht kunt u terecht bij Arend Hekman 070 3382765 of Annelies Brinkman 06 2299 7109

(Auteur: Stichting Geef de MKZ boeren toekomst)