Voedingscentrum
FAVV: Belgisch varkensvlees vrij van PCBs
30 januari 2002

Het vlees van de Belgische varkens die met PCBs besmet varkensvoer hebben gegeten, is zover bekend vrij van PCBs. Dit heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België net bekend gemaakt.

Metingen wijzen uit dat de verontreiniging in het varkensvlees ruim onder de wettelijke Belgische norm blijft. Dit betekent dat er geen gevaar is voor de gezondheid van mensen die dit vlees hebben gegeten. Van één varkenshouderij moeten de meetresultaten vandaag nog binnenkomen. Naar verwachting zullen de resultaten niet afwijken van die van de andere bedrijven. De varkens van dit bedrijf die besmet voer hebben gehad, zijn niet geslacht.

Al eerder deze week werd bekend dat Belgische kippen voer besmet met PCB's hadden gegeten. Deze kippen zijn niet in Nederland terechtgekomen.

PCBs zijn schadelijke verbindingen die moeilijk worden afgebroken. Ze worden opgeslagen in het vetweefsel van mensen en dieren. PCBs ontstaan op natuurlijke wijze. Ook bij verbrandingsprocessen, van bijvoorbeeld afval en brandstof, komen PCBs vrij. Dankzij overheidsmaatregelen is de uitstoot in Nederland sterk verminderd. Vanwege de slechte afbreekbaarheid blijft controle op verontreiniging met PCBs noodzakelijk.