Imation boekt in vierde kwartaal $ 16 miljoen winst uit normale bedrijfsuitoefening, 25 procent meer dan een jaar eerder; netto verlies van $ 26,6 miljoen is gevolg van reorganisatie na afstoten divisie Color Technologies
- Omzet Data Storage in verslagkwartaal toegenomen met 10 procent
- bruto winst voor boekjaar verdubbeld

Schiphol-Rijk (Nederland), 30 januari 2002 -- Imation Corporation, een van de grootste leveranciers van data-opslagmedia, heeft in het vierde kwartaal van boekjaar 2001, dat eindigde op 31 december, een winst geboekt van $ 16 miljoen - exclusief eerder aangekondigde reorganisatiekosten - 25 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet bij de Data Storage groep kwam uit op $ 243,4 miljoen, ruim 10 procent meer dan in het vierde kwartaal 2000. Imation rapporteert een groeiende vraag naar de producten uit alle marktsectoren.

Zoals eerder bekendgemaakt heeft de onderneming de bedrijfsonderdelen die zich bezighouden met kleurenproefsystemen en kleurensoftware verkocht aan Kodak Polychrome Graphics voor $ 50 miljoen. Imation nam de reorganisatiekosten en andere lasten die verband hielden met de herstructurering in het vierde kwartaal. Tot de voorzieningen behoren tevens afschrijvingen op software en de opbrengst van de verkoop van de kleurendivisie. Bij het nu gerapporteerde resultaat zijn deze voorzieningen inbegrepen, alsmede de resultaten van de twee andere bedrijfsonderdelen, Color Technologies en Digital Solutions and Services.

De resultaten worden gerapporteerd op aangepaste basis, zonder de getroffen voorzieningen, en op werkelijke basis, om bij te dragen aan begrip van het effect van de getroffen maatregelen op de resultaten van 2001 en 2000.

Uitgaande van de aangepaste resultaten nam de bruto winst in het vierde kwartaal met 25 procent toe tot $ 16 miljoen, tegen $ 12,8 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De netto winst kwam uit op $ 10,8 miljoen en de winst per aandeel op $ 0,31 tegen $ 14,8 miljoen en $ 0,43 per aandeel in het vierde kwartaal 2000. Voor het gehele boekjaar 2001 bedroeg de aangepaste winst $ 54,1 miljoen, een stijging met 18 procent ten opzichte van de $ 45,9 miljoen in het voorafgaande jaar. De netto winst kwam uit op $ 39,6 miljoen, $ 1,13 per aandeel, tegen $ 63,3 miljoen, $ 1,79 per aandeel in dezelfde periode een jaar eerder. De resultaten voor boekjaar 2000 werden gunstig beïnvloed door een kapitaalsinjectie en aanzienlijk lagere belastingdruk.

Met inbegrip van de speciale voorzieningen van $ 54,6 miljoen voor aftrek van belastingen, ($ 37,4 miljoen na belastingverrekening), komt het resultaat in het vierde kwartaal uit op een netto verlies van $ 26,6 miljoen, $ 0,76 per aandeel, bij een omzet van $ 313,9 miljoen. In dezelfde periode een jaar eerder werd een verlies geleden van $ 1 miljoen, $ 0,03 per aandeel, na verrekening van een aantal voorzieningen ter waarde van $ 15,8 miljoen na belastingen, bij een omzet van $ 308,5 miljoen. In het gehele boekjaar 2001 kwam het resultaat uit op een verlies van $ 1,7 miljoen, $ 0,05 per aandeel, rekening gehouden met speciale voorzieningen ter waarde van $ 41,3 miljoen na aftrek van belastingen, bij een omzet van $ 1,176 miljoen. In boekjaar 2000 werd een verlies geleden van $ 4,4 miljoen, $ 0,13 per aandeel, bij een omzet van $ 1,235 miljoen en speciale voorzieningen ter waarde van $ 67,7 miljoen.

In een commentaar op de resultaten zegt CEO Bill Monahan: "In de eerste drie kwartalen van 2001 boekten we resultaten die overeen kwamen met de verwachtingen, ondanks de veranderingen in de marktsegmenten. Het deed plezier 2001 af te sluiten met een vierde kwartaal dat niet alleen de winstverwachtingen overtrof - afgezien van de genomen voorzieningen maar tevens het beste bruto jaarresultaat betekende voor de Data Storage-divisie. Imation is in de positie om de vooruitgang in stand te houden en goede resultaten te behalen in 2002 met ruime aandacht voor dataopslag en de daaraan verbonden afzetmogelijkheden."

"De resultaten weerspiegelen tevens het succes van onze aandacht voor fundamentele zakelijke voorwaarden. De waarde van de voorraden nam af tot $ 130,3 miljoen en de omloopsnelheid van voorraden daalde 12 dagen tot 67. De uitstaande debiteurentermijn nam met twee dagen af en kwam net als een jaar eerder uit op 48 dagen. De kostenbewaking presteerde goed, met uitgaven voor SG&A (Sales, General & Administrative) op een record laag niveau van 19,2 procent van de omzet. Met het reorganisatieprogramma dat onlangs bekend werd gemaakt, nemen we de noodzakelijke stappen om de kosten in de hand te houden en de onderneming verder te stroomlijnen na de recente verkoop van de Color-divisie. De kaspositie nam toe met $ 120 miljoen tot $ 389,8 miljoen, goed voor een verdere versterking van de financiële positie," aldus Monahan.

Imations Data Storage-divisie rapporteerde een bruto winst van $ 16,6 miljoen in het vierde kwartaal, 89 procent meer dan de $ 8,8 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet voor deze activiteit bedroeg $ 243,4 miljoen, 10 procent meer dan een jaar eerder. Voor het gehele boekjaar bedroeg de bruto winst voor Data Storage $ 52,5 miljoen, een toename van 115 procent ten opzichte van boekjaar 2000. De omzet in de twaalf maanden tot 31 december 2001 nam licht toe tot $ 875,9 miljoen, tegen $ 866,6 miljoen in het voorafgaande boekjaar.

EBITDA voor het kwartaal, zonder de speciale voorzieningen, was met $ 28,5 miljoen het hoogste van het boekjaar en de kasstroom uit gewone bedrijfsvoering kwam uit op $ 37,2 miljoen. Op 31 december 2001 had de onderneming $ 389,8 miljoen in kas voor investeringen, die onder andere bestaan uit versnelde investeringen in de dataopslag activiteiten en het terugkopen van de eigen uitstaande aandelen. De onderneming heeft toestemming voor het inkopen van maximaal 3,2 miljoen van de in totaal 35,5 miljoen uitstaande gewone aandelen.

2002 vooruitzichten
De volgende mededelingen zijn gebaseerd op de huidige marktverwachtingen voor 2002, en onderwerp van de risico's en onzekerheden die aan het eind van dit bericht worden opgenoemd:
· De omzet in dataopslagproducten in boekjaar 2002 zal 5 tot 7 procent toenemen en uitkomen op $ 902 tot $ 937 miljoen;
· De bruto winst voor het boekjaar moet uitkomen op 29 tot 30 van de omzet;
· De uitgaven voor Sales, General & Administrative (SG&A) moeten beneden 20 procent van de omzet blijven;
· De winst uit normale bedrijfsvoering in het huidige boekjaar moet met 5 tot 10 procent toenemen ten opzichte van boekjaar 2001, of $ 57 tot $ 60 miljoen, afgezien van mogelijke speciale voorzieningen;
· De winst uit normale bedrijfsvoering in de eerste zes maanden van het boekjaar zal overeenkomen, of licht hoger zijn dan die in de vergelijkbare periode een jaar eerder, afgezien van speciale voorzieningen;
· De hoogte van de belastingdruk zal uitkomen op ongeveer 32 procent;
· De bedrijfskosten in het boekjaar moeten uitkomen op $ 45 miljoen;
· De kosten voor afschrijvingen en amortisatie zal in de buurt liggen van $ 35 miljoen.
Imation
Imation Corporation (NYSE: IMN) levert wereldwijd producten en diensten ten behoeve van informatieverwerking. Imation is gespecialiseerd in uiteenlopende toepassingen voor beeldverwerking en databeheer. De omzet uit normale bedrijfsvoering van Imation bedroeg in het jaar 2001 bijna 1,2 miljard dollar. In september 2001 had Imation wereldwijd 4100 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van Imation bevindt zich in Oakdale, Minnesota, V.S. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.com en op de Nederlandse website www.imation.nl.

Meer informatie:
Persberichten, achtergrondinformatie en foto's zijn te vinden op www.online-pressrooms.com

Imation International B.V.
Tom Foyer
00 31 (20) 654 24 01
tfoyer@imation.com

Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
00 31 (20) 421 05 65
marije@l-dj.nl

Certain information contained in this news release which does not relate to historical financial information may be deemed to constitute forward-looking statements within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Such statements are subject to certain risks and uncertainties that could cause the Company's actual results in the future to differ materially from its historical results and those presently anticipated or projected. Among these factors are continuing uncertainty in global economic conditions that make it particularly difficult to predict product demand, the Company's ability to meet its cost reduction and revenue growth targets, its ability to implement its restructuring programs on a timely basis and to achieve the projected benefits, to introduce new offerings in a timely manner, the competitive pricing environment, foreign currency fluctuations, the outcome of litigation, the ability of Imation to secure adequate supply of certain high demand products, the ready availability and price of energy, the market acceptance of newly introduced product and service offerings, the rate of decline for certain existing products as well as various factors set forth in the Company's filings with the Securities and Exchange Commission.