Gemeente Eemnes

Inhaalslag brandpreventie Eemnes

In het afgelopen jaar is in Eemnes hard gewerkt aan het wegwerken van de achterstanden op het gebied van de brandpreventie. Hiertoe heeft de gemeente een extern adviesbureau ingeschakeld, Technical Management uit Amersfoort. Er is een (brand)preventie-activiteitenplan opgesteld, op basis waarvan de gemeente besloten heeft om de personeelsformatie uit te breiden ten behoeve van een medewerker brandpreventie. De invulling van deze formatie zal samen met de gemeente Soest plaatsvinden, in het kader van de samenwerking tussen beide gemeenten.

Verder zijn alle bedrijven en instellingen bezocht die over een gebruiksvergunning moeten beschikken. Dit varieert van peuterspeelzaal, gemeentehuis, supermarkt en restaurant tot kerkgebouwen: in principe alle gebouwen waar meer dan 50 personen kunnen verblijven.

Een groot aantal bedrijven beschikt reeds over een adequate vergunning met bijbehorende technische voorzieningen. De brandveiligheid van gebouwen in Eemnes is inmiddels redelijk op peil. Begin van dit jaar zal de inhaalslag voor de resterende bedrijven worden afgerond zodat alle daarvoor in aanmerking komende bedrijven en instellingen voldoen aan de eis "brandveilig" .

Tevens hebben extra acties/controles plaatsgevonden zoals in de weken voor de kerst op de aanwezigheid van (wellicht onveilige) kerstversiering bij diverse inrichtingen (zoals scholen, horecagelegenheden en tuincentra) en voor oud en nieuw bij vuurwerkverkoop -en opslagpunten. Laatstgenoemde actie is overigens uitgevoerd door de politie en het Gewest Eemland binnen alle gewestgemeenten.

De inhaalslag is uitgevoerd door de sector VROM van de gemeente omdat brandpreventie een onderdeel was van bouw- en woningtoezicht. Sinds 1 januari jl. is de taak "brandpreventie" ondergebracht bij de brandweer. Voor vragen op dit gebied kunt u dan ook in het vervolg terecht bij de brandweer. Voorlopig zal het externe bureau de taken blijven uitvoeren, tot het moment dat er een medewerker door Eemnes, samen met Soest is aangesteld.

Voor meerdere informatie: P.H. v. Dijk/N. Post
Bestuurlijke informatie: A.J.M. de Bruijn
Telefoon 035 - 5390611