ABVAKABO FNV

Veroordeling ambulancechauffeur noopt tot duidelijker richtlij

Veroordeling ambulancechauffeur noopt tot duidelijker richtlijnen

ABVAKABO FNV is voor de tweede keer in korte tijd onaangenaam verrast door de veroordeling van een hulpverlener. Dinsdag 29 januari is een ambulancechauffeur door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf. Hij veroorzaakte een ongeval met dodelijke afloop toen hij op weg was naar een spoedklus. Eind vorig jaar werd ook een chauffeur van een brandweervoertuig veroordeeld.

In diverse zaken is gebleken dat de opleiding nog sterk verbeterd kan worden, b.v. door het inzetten van simulatoren. Oefenen in met grote haast veilig een kruising oversteken.
Daarnaast ontbreekt het aan duidelijke richtlijnen. Bijvoorbeeld een richtlijn met hoeveel kilometer per uur, met de benodigde signalen, door rood licht gereden mag worden. Als er al richtlijnen zijn, zijn die soms verschillend per gemeente.
In de loop van de tijd is ook het aantal hulpverleningsposten teruggebracht waardoor de zogenoemde aanrijtijd in gevaar komt. Bij een noodoproep dient de hulpverlener binnen bepaalde tijd aanwezig te zijn. Wanneer de afstanden vergroot worden doordat hulpverleningsposten verder uit elkaar liggen ontstaat er wrijving tussen de afstand tot de hulpvraag en het op tijd kunnen komen. Hierdoor worden wellicht meer risico's door de chauffeurs van hulpverleningsvoertuigen genomen.

Naar aanleiding van de recent gehouden ABVAKABO FNV studiedag, is uitvoerig gesproken over de strafvervolging van hulpverleners. Conclusies uit die studiedag zijn:

- ABVAKABO FNV wil dat er duidelijke landelijke ambtelijke richtlijnen komen voor de inzet in gevaarlijke situaties. Een richtlijn die opgesteld is door de Rotterdamse brandweer wordt momenteel bestudeerd door het ministerie van BZK en zou als voorbeeld kunnen dienen.
- Daarnaast dringt ABVAKABO FNV aan op meer wetenschappelijk onderzoek naar het veroorzaken van (verkeers)ongelukken door hulpverleners. Tot nu toe ontbreekt een dergelijk onderzoek waardoor er geen duidelijk beeld is van (de omvang van) het probleem. Het installeren van een 'black box' zou daarbij kunnen helpen.

- Duidelijk is dat er voortdurend aandacht moet zijn voor de hulpverlener die in moeilijke situaties geacht wordt in fracties van seconden, zorgvuldig te handelen. Werkgevers spelen hierin een belangrijke rol.

- Bovendien moet ook 'het grote publiek' meer alert zijn (of gemaakt worden) op voorrangsvoertuigen die met licht- en geluidssignalen een kruising willen oversteken.

De recente veroordeling van de twee hulpverleners veroorzaakt enige onrust onder ambulance en brandweerpersoneel. Wanneer de dreiging van een persoonlijke vervolging boven je hoofd hangt, kan dat invloed hebben op je functioneren. Hulpverleners staan voor een 'duivels dilemma'veilig rijden én op tijd bij de levensbedreigende situatie zijn. Omdat keuzes in fracties van seconden gemaakt worden, zou het belemmerend kunnen werken als je je op zo'n moment moet realiseren dat de keus die je maakt wellicht rechtsgevolgen kan hebben.

Meer informatie:
Joost van 't Hooft, landelijk bestuurder ABVAKABO FNV 06 5357 8262 JoAn Reinhoudt, voorlichter ABVAKABO FNV 06 5336 2334

30 jan 02 15:59