Ministerie van Buitenlandse Zaken


Aan de Voorzitter van de Directie Azië en Oceanië

Tweede Kamer der Staten-Generaal Afdeling Zuidoost-Azië en Oceanië

Binnenhof 4 Bezuidenhoutseweg 67

Den Haag Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum 30 januari 2002 Behandeld mr J. Roodenburg

KenmerkDAO-0040-02 Telefoon (070) 348 5655

Blad 1/1 Fax (070) 348 5323


Bijlage(n) 1 E-mail jeroen.roodenburg@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van het lid

Van Ardenne-van der Hoeven over een Australische

conferentie over conflicten in Indonesië

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Ardenne-van der Hoeven over een Australische conferentie over conflicten in Indonesië. Deze vragen werden ingezonden op 16 januari 2002 met kenmerk 2010204450.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Ardenne-van der Hoeven.

Vraag 1

Klopt het dat begin februari op de Curtin University of Technology in het Australische Perth de conferentie Mediating, Human Rights and Democracy: Indonesia, Australia and the Netherlands wordt gehouden? Zullen daar met name de ernstige conflicten op Aceh, Maluku, West Papua en Kalimantan aan de orde komen?

Vraag 2

Op welke wijze is de Nederlandse regering betrokken bij de organisatie van deze conferentie? Zullen Nederlandse diplomaten deze conferentie bijwonen? Zo ja, welke standpunten worden daar dan namens de Nederlandse regering ingebracht?

Vraag 3

Wat is het doel van deze conferentie?

Antwoord

Ja, op 4 en 5 februari 2002 organiseert de Curtin Universiteit te Perth een seminar getiteld: "Mediating Human Rights and Democracy: Indonesia, Australia and The Netherlands" . In de uitnodiging voor de conferentie worden opzet en doel van de conferentie als volgt omschreven:

" Democratic transformation in Indonesia has given citizens new freedoms. It has also led to unprecedented ethnic and religious violence. In the globalised politics and culture of the 21 century, such violence as has occurred in Aceh and Muslim-Christian wars in Maluku is never a matter of national politics alone. Other nations and communities are implicated in Indonesia's transformations by virtue of their colonial legacies, political relationships and media coverage.

This conference aims to address pressing issues of international responsibility in the present crisis, focusing in particular on the roles that might be played by Australia and the Netherlands, in conjunction with Indonesians at the national and regional level. Given that representation plays a crucial part in the creation and resolution of humanitarian crises, the central theme of this conference will be to explore the complex relationship between the media, democracy and human rights.".

Het initiatief voor de conferentie is gerezen eind 2000 naar aanleiding van een bijeenkomst van Indonesië-experts van de vier in Perth gevestigde universiteiten (Curtin, Murdoch, Western Australia en Edit Cowan). Bij die discussiebijeenkomst was een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade aanwezig. De Nederlandse ambassade levert aan dit project van de Curtin Universiteit een financiële bijdrage van AUD 8000,-. De ambassadeur en zijn plaatsvervanger zullen de conferentie bijwonen, eerstgenoemde zal een deel van de conferentie voorzitten. Sprekers van Nederlandse zijde zijn oud-ambassadeur Van Walsum, de heer Aspeslagh van Clingendael en de heer Manuhutu van het Moluks museum. De titel van de voordracht van de heer Van Walsum luidt: "East Timor and the concept of humanitarian intervention". Er zal niet namens de Nederlandse regering worden gesproken.

Vraag 4

Is er door de Nederlandse regering op enigerlei wijze gepoogd betrokkenheid vanuit Indonesië en met name vanuit de verschillende bevolkingsgroepen van Aceh, Maluku, West Papua en Kalimantan bij deze conferentie en de voorbereiding ervan te stimuleren? Zo ja, wat is daarvan het resultaat? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

De organisatie berust geheel bij en is de uitsluitende verantwoordelijkheid van de Curtin Universiteit. Gezien het thema van de conferentie heeft Curtin uiteraard aandacht besteed aan participatie uit Indonesië.

Vraag 5

Is het de regering bekend dat vanuit de Molukse bevolking in Nederland grote belangstelling is voor deze conferentie en dat men met een delegatie aan de conferentie zou willen deelnemen? Ziet de regering mogelijkheden om deze deelname te faciliteren?

Vraag 6

Zou u hierover op zo kort mogelijke termijn een besluit willen nemen?

Antwoord

De Nederlandse ambassade te Canberra heeft uit Nederland één verzoek ontvangen voor een financiële bijdrage in de reiskosten naar Australië voor de bijwoning van de conferentie. De ambassade heeft op dit verzoek negatief gereageerd, omdat zij reeds op substantiële wijze aan de conferentie bijdraagt.

http//www.api.network.com