Perskamer

Dit is een gezamenlijk persbericht van TNO en Universiteit Leiden. "Anders werken" effectieve cursus bij werkstress

TNO

28 januari 2002

Werkgevers kunnen werkstress bij medewerkers met uitvoerend werk terugdringen door hen te laten deelnemen aan een cursus. Dit staat in het proefschrift `Werkstress en verandering' van John Klein Hesselink, die dit proefschrift op woensdag 30 januari a.s om 15.00 uur zal verdedigen in het groot auditorium van de Universiteit Leiden. De promovendus is werkzaam bij TNO Arbeid te Hoofddorp.

Werkdruk, stress en psychische belasting spelen in vrijwel alle Nederlandse arbeidsorganisaties een rol. Het aanpakken en oplossen van deze problematiek is complex, omdat het vaak de hele organisatie omvat. De belangrijkste conclusie uit de dissertatie is dat het van belang is een brede aanpak te ontwikkelen waarvan de hele organisatie profiteert. Bij een dergelijke aanpak is het niet alleen noodzakelijk bronnen aan te pakken, maar ook maatregelen te nemen om werknemers die al stressklachten ontwikkeld hebben, te helpen bij het verminderen van die klachten.

Uit het onderzoek is gebleken dat de cursus "Anders werken" effectief is in het terugdringen van stressklachten. De cursus is voor het proefschrift geëvalueerd in vier organisaties: een streekvervoer- en een gemeentelijk vervoerbedrijf, een chemisch bedrijf en een ziekenhuis. In de dissertatie komt uitgebreid aan de orde wat de mogelijkheden en moeilijkheden zijn bij invoering van een dergelijke cursus en hoe deze ingepast kan worden in een omvattende primair-preventieve aanpak.

Het proefschrift `Werkstress en verandering' (ISBN 90-6743-855-3) is te bestellen bij TNO Arbeid, te Hoofddorp. Telefoon 023 554 93 93. Prijs: EUR 25.
Meer informatie:
TNO Arbeid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

---

...zie TNO magazine