NEDERLANDSE VERENIGING VAN LERAREN MAATSCHAPPIJLEER

MAATSCHAPPIJLEER, DE ZUURSTOF VOOR DE DEMOCRATIE

Politici dreigen maatschappijleer te laten stikken; veel steun voor behoud maatschappijleer van wetenschappers en maatschappelijke organisaties.

Op 30 januari a.s. vergadert de vaste kamercommissie onderwijs van de Tweede Kamer over de notitie Continuïteit en vernieuwing in de tweede fase havo/vwo van staatssecretaris Adelmund. De positie van maatschappijleer als verplicht vak voor alle leerlingen in havo en vwo staat nog steeds ter discussie.

Sociale wetenschappers uit heel Nederland en maatschappelijke organisaties zoals Amnesty International en de FNV, protesteren tegen de door de staatssecretaris voorgestelde maatregelen. Deze wetenschappers en organisaties zijn bang dat de staatssecretaris en de Tweede Kamer de doodsklok zullen luiden over 1) de educatie in democratisch burgerschap van jongeren en 2) de voorbereiding van jongeren op een studie in één van de sociale wetenschappen.

Wat dreigt er te gebeuren?

1.Het vak maatschappijleer in het gemeenschappelijk deel van havo/vwo wordt vervangen door een combinatievak geschiedenis/maatschappijleer. Omdat de staatssecretaris zegt dat ze maatschappijleer als examenvak moeilijk een plek in de profielen kan geven, betekent de invoering van het combinatievak het einde van de inbreng vanuit de sociale wetenschappen in het middelbaar onderwijs. De meeste scholen zullen het vak dan aan de toch al aanwezige historici overlaten.
2.De staatssecretaris stelt voor het vak niet meer voor alle leerlingen verplicht te stellen. Leerlingen die het vak nog wel zullen hebben hoeven van Adelmund geen voldoende meer te halen.
Gecombineerd leiden deze maatregelen tot de doodsteek voor maatschappijleer en het einde van de inbreng van maatschappelijke organisaties in het onderwijs. Daarnaast krijgen sociaal-wetenschappelijke opleidingen in heel Nederland te maken met een studentenpopulatie die nog op nul moet beginnen, terwijl Alfa- en Bèta-opleidingen kunnen beginnen op het eindniveau van havo of vwo.

De Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer verzet zich tegen deze verdere marginalisering van maatschappijleer. Uit onderzoek zoals de Monitoring van de tweede fase blijkt dat maatschappijleer als een van de weinige vakken in het studiehuis positief gewaardeerd wordt door leerlingen en docenten.

Het standpunt van de NVLM wordt ondersteund door de Nederlandse Sociologische Vereniging; de Nederlandse Kring voor Wetenschap der Politiek (NKWP) en het Discipline Overleg Sociale Wetenschappen van de VSNU (Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten) en ruim tachtig verontruste hoogleraren en wetenschappelijk medewerkers. Ook vanuit niet-gouvernementele organisaties, van FNV tot Amnesty International, van HIVOS tot Pax Christi zijn er veel steunbetuigingen binngekomen. Er is brede steun in de maatschappij voor:
1. Maatschappijleer moet een verplicht vak zijn voor elke leerling.
2. Maatschappijleer moet gegeven worden door professionele, in de sociale wetenschap opgeleide maatschappijleer-docenten
3. Maatschappijleer moet met één cijfer op de eindexamenlijst (géén combinatiecijfer met andere vakken; niet meer terug naar de 'vakken achter de streep'!)
4. Maatschappijleer moet gekozen kunnen worden als eindexamenvak voor leerlingen die zich willen voorbereiden op een studie in één van de sociale wetenschappen.
Meer informatie
Theo Koops, voorzitter NVLM, tel.: 072-5150349
Gerard Ruijs, bestuurslid NVLM, tel.: 020-5251503/ 0297-531268 Mailadres NVLM: dijknet.dhl@hetnet.nl
Website NVLM: www.nvlm.nl


---