Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 29/01/2002


---

Vrije Universiteit opent het SPINlab

Op woensdag 30 januari opent rector-magnificus prof.dr. T. Sminia het SPINlab; het centrum voor ruimtelijke informatievoorziening van de VU. Het SPINlab (Spatial Information Laboratory) is een initiatief van de faculteiten Aard- en Levenswetenschappen en Economie en Bedrijfskunde van de VU en heeft tot doel het bevorderen van innovatief onderzoek en onderwijs op het gebied van ruimtelijke informatie. Het SPINlab biedt expertise en faciliteiten aan onderzoekers en studenten van de VU, maar ook voor geĂŻnteresseerden daarbuiten. Het gaat dan om GIS (Geografische InformatieSystemen)-ondersteuning, client-server architecture en on-line toegang tot het lab en haar ruimtelijke data-archief. De belangrijkste onderwerpen van onderzoek voor het SPINlab zijn:

* Spatial evaluation and Decision Analysis
* Remote Sensing

* Land use modelling and management

* Web and wireless spatial information management
Het SPINlab zal daarnaast opleidingen, trainingen, en seminars verzorgen voor zowel reguliere studenten als voor professionals werkzaam op het gebied van geoinformatie. Het UNIGIS Master of Science programma maakt deel uit van het onderwijsaanbod. Ook wil het lab samenwerking tussen universiteit en het bedrijfsleven stimuleren. Het lab is tevens een Centre of Excellence for Oracle Spatial.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft in de afgelopen jaren een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de financiering van de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten.