Ingezonden persbericht


vereniging Vrienden Vrijplaats Koppenhinksteeg

Persbericht 30 januari 2002

Opnieuw steun voor Vrijplaats Koppenhinksteeg

Al vele malen is de afgelopen jaren gebleken, hoe groot de steun is voor behoud van Vrijplaats Koppenhinksteeg. Niet alleen vanuit veel organisaties en bewoners van Leiden, maar uit het hele land, zelfs over de landsgrenzen. Bij een consequent Grote Steden Beleid hoort behoud van de Vrijplaats, omdat zij veel sociale projecten mogelijk maakt , die op een unieke en vruchtbare manier met elkaar samenwerken. De Vrijplaats komt de sociale cohesie van Leiden daadwerkelijk ten goede. In een vandaag gestuurde open brief aan het College van Burgemeester en Wethouders roept opnieuw een groep (medewerkers van) maatschappelijke organisaties en dit keer ook kleine zelfstandigen op tot legalisatie van Vrijplaats Koppenhinksteeg. De open brief aan het college ontvangt u samen met dit persbericht. De hieronder opgesomde organisaties en personen gingen hen al voor.

Organisaties die de afgelopen jaren tegen de gemeente voor behoud van de Vrijplaats hebben gepleit

Bond van Anti fascisten (Hoenderloo), Studiecentrum Turkije (Amsterdam), Politieke Boekhandel Fort van Sjakoo (Amsterdam), Politieke Boekhandel de Rooie Rat (Utrecht), Stichting de Ekster en de Olifant (Wageningen), Stichting Vluchteling onder dak (Wageningen), Stichting Religieuzen Tegen Vrouwenhandel (Bennebroek), Medische Hulppost "de Voetzolen" (Amsterdam), Socialistische Arbeiders Partij (Amsterdam), Internationale Socialisten (Amsterdam), Missionair Centrum (Heerlen), International Committee Against Disappearences (Utrecht), Stichting Gast (Nijmegen), Institute of Race Relations (London UK), Haags Vredesplatform (Den Haag), Vrouwen Tegen Uitzetting (Amsterdam), Stichting Overal (Nijmegen), Stichting Humanistiek (Emmeloord), Jongerenbond (Eindhoven), Stichting Lopend Vuur (Leiden), Werkgroep Linkse Analyse Biopolitiek (Wageningen), 'De Vrije Ruimte' (Amsterdam), Autonoom Centrum (Amsterdam), A SEED Europe (Amsterdam)

Enkele in het oog springende personen....

Saskia Poldervaart, universitair docente Politicologie/Vrouwenstudies Universiteit van Amsterdam, Imam Mohammed El Aakid, Predikant Anton Dronkers (ex-predikant), DWARS Groen Links jongerenorganisatie, Mw. Drs. Jeanine Vermeulen.(Theoloog, voormalig dekenaal jongerenpastor)

einde persbericht

---
30 januari 2002

Aan: het college van Burgemeester en Wethouders Postbus 9100
Leiden

Met een afschrift aan de leden van de Leidse gemeenteraad

Aan het college van Burgemeester en Wethouders,

Geacht College,

Wij, de ondertekenaars van deze brief, willen u bij deze onze ernstige bezwaren uiteenzetten over het gemeentelijk beleid inzake de panden aan de Hooglandse Kerkgracht 2 en 4 en aan de Koppenhinksteeg 2, 4, 6 en 8. Tevens willen wij met deze brief onze steun betuigen aan de inspanningen van de in deze panden gevestigde organisaties om aldaar gevestigd te kunnen blijven. Er is bij het gemeentebestuur een bouwvergunning aangevraagd om deze panden te verbouwen tot luxe appartementen en bedrijfsruimten. Wij zijn van mening dat de verbouwing en de restauratie van de panden niet snel genoeg uitgevoerd kan worden. Wij hebben echter ernstige bezwaren aan het aan deze verbouwing gekoppelde bestemmingsplan, dat tot gevolg heeft dat Vrijplaats Koppenhinksteeg na 31 jaar feitelijk ophoudt te bestaan.

De gemeente is van zins op de benedenverdieping van deze panden een aantal kleine bedrijfsruimten te creëren voor het midden- en kleinbedrijf, en een aantal luxe appartementen op de bovenliggende etages. De argumenten die de gemeente hiervoor heeft zijn het gebrek aan zowel appartementen als bedrijfsruimten; de strijdigheid van het huidige gebruik met het geldende bestemmingsplan, en de financiële situatie van de huidige gebruikers, die hen niet in staat stelt huur te betalen voor het gerenoveerde pand. Wij willen hiertegen het volgende inbrengen:


· Dat de gemeente met haar plan voorbij gaat aan het gebrek aan ideële en sociale organi-saties in de gemeente Leiden. Organisaties zoals degene die nu in de betreffende panden zijn gehuisvest.
· Dat de in de panden gehuisveste organisaties in feite huur betalen in natura, door de gratis diensten die zij aan de Leidse burgers bieden. De maatschappelijke waarde die door de vrijwilligers van de Fabel van de Illegaal, de Weggeefwinkel en andere organisaties wordt geleverd, weegt naar onze mening op tegen huurbetaling in geld.
· Dat de gemeente hiermee voorbijgaat aan het feit dat het huidige gebruik van de panden door de hierin gevestigde organisaties nu juist wel aan het geldende bestemmingsplan is.
· Dat het niet duidelijk is of er in de Leidse binnenstad behoefte is aan extra ruimte voor het midden- en kleinbedrijf. Ons inziens is het aantal in de binnenstad gevestigde winkels en werkplaatsen voldoende.
· Dat de vraag naar luxe appartementen in de binnenstad, voor zover deze bestaat, ook elders gerealiseerd kan worden.
Uit de toeloop op de nu in de panden gevestigde organisaties (2000 bezoekers per week!) blijkt dat het Leidse publiek behoefte heeft aan sociale projecten. De grote opkomst voor de demonstratie van 22 februari 2001 (n.a.v. de behandeling in de commissie ROWV) is ook bewijs dat de Koppenhinksteeg een politiek en sociaal draagvlak heeft. De situatie in Amsterdam is een voorbeeld, dat toont hoe het verdwijnen van sociale instellingen uit de binnenstad - vervangen door bedrijven en kantoren - leidt tot het verschralen van het leven in de binnenstad. Het verdwijnen van de projecten in de Vrijplaats Koppenhinksteeg zou een kaalslag van sociaal Leiden betekenen, waar niemand in Leiden behoefte aan heeft. Ook wij, als medewerkers en vrijwilligers van diverse instellingen en organisaties met een sociaal karakter, zijn van mening dat het huidige gebruik van de panden door ideële organisaties, zoals de Weggeefwinkel, de Fabel van de Illegaal en Tegengif, voortgezet moet worden. Deze organisaties bieden een welkome aanvulling op het sociaal-cultureel aanbod in de Leidse binnenstad. De gemeente heeft herhuisvesting voor een klein aantal organisaties aangeboden voor een periode van één of twee jaar. De voorgestelde huisvesting is echter abominabel, niet geldig voor alle initiatieven en onderdak elders voor zo'n korte periode zou de continuïteit van de projecten ernstig schaden. De concentratie van meerdere sociale projecten op één locatie in de binnenstad vormt nu juist de kracht van deze initiatieven. Tezamen vormen zij de Vrijplaats Koppenhinksteeg. Wij willen pleiten voor het behoud van deze vrijplaats voor de lange duur. Het opbreken van de vrijplaats, verspreid over allerlei pandjes en in permanente staat van verhuizing, zou een zware slag zijn voor sociaal Leiden.

Hoogachtend,

J van Duinen
namens Natuurvoedingswinkel de Brandnetel

Jan Willem Leenhof
namens Milieudefensie Leiden

D.M. Kuivenhoven
namens Café het Gerecht

Sini Kleerekoper
medwerkster Wereldwinkel Leiden

D. Allouch
medewerkster Terres des Hommes Leiden

Hans Stein
namens Dranklokaal de WW

J.H. Segaar
namens Stichting de Binnenvest (Bakkerij)

P.J van der Lippe
Bedrijfsleider LVC

J Bosker
namens Stichting Binnenvest (Rembrandstraat)

P van Kampen
namens Stichting Maatschappelijk Werk Midden Holland

H van Kruijssen
medwerkster Leids Volkshuis

Hilde Jansen
Coordinatirce Leids Volkshuis

Pieter van Midden
namens Cultureel Centrum de X

A. Verlaan
namens Stichting Dienstverlening Leiden

A. Oulgaut
namens Meldpunt discriminatie

vereniging Vrienden Vrijplaats Koppenhinksteeg
postbus 2228
2301 CE Leiden
http://www.koppenhinksteeg.nl
tel 06 23390616