NKI/AvL
Het Nederlands Kanker Instituut
Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

NKI/AvL Actueel

ACTUEEL

P E R S B E R I C H T

Ziekteverloop borstkanker beter voorspelbaar Toepassing micro-array technologie kan helpen bij keuze behandeling

Amsterdam, 30 januari 2002 - Met DNA-technologie zijn borsttumoren die zullen uitzaaien te onderscheiden van tumoren die dat niet doen. De activiteit van zeventig genen voorspelt met ongeveer negentig procent zekerheid dat een patiënt tenminste vijf jaar ziektevrij blijft. Deze ontdekking publiceren onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI/AvL) en het Amerikaanse bedrijf Rosetta Inpharmatics in Nature van 31 januari 2002. Als deze techniek op termijn kan worden ingevoerd in de diagnostiek, is de therapie beter af te stemmen op de individuele patiënt. Het aantal zogenoemde 'adjuvante' behandelingen met chemo- en/of hormoontherapie zou kunnen worden teruggebracht met dertig tot veertig procent, zo verwachten de onderzoekers op basis van deze eerste studie.

De studie met DNA micro-arrays bracht aan het licht dat analyse van de activiteit van zeventig genen bruikbaar is bij het vaststellen van de noodzakelijke behandeling. De genen vertonen een ander patroon van activiteit in tumoren die binnen vijf jaar uitzaaien dan in tumorcellen die dat niet of nauwelijks doen.

De micro-array technologie is toegepast op weefsels uit de tumorbank van het NKI/AvL. Geselecteerd werden weefsels van 78 borstkankerpatiënten onder de 55 jaar (tumor Profielen van genactiviteit voorspellen ziekteverloop Statistische analyses van de gegevens brachten twee verschillende patronen van genenactiviteit naar voren, die in verband staan met een gunstig dan wel ongunstig verloop van de ziekte. Kenmerkend in de tumoren van de patiënten die later uitzaaiingen hadden gekregen, was de activiteit van genen die onder meer zorgen voor de celdeling en vorming van bloedvaten (angiogenese). Met de twee gevonden profielen van genenactiviteit kon men in negentig procent van de gevallen correct 'voorspellen' dat een patiënt tenminste vijf jaar ziektevrij zal blijven. Inmiddels loopt een tweede serie bepalingen in het borstkankerweefsel van 300 andere patiënten.

Gevolgen voor behandeling
Borstkankerpatiënten jonger dan vijfenvijftig jaar en zonder uitzaaiingen in de lymfeklieren krijgen naast chirurgie - eventueel aangevuld met bestraling - vaak ook nog een zogenoemde 'adjuvante behandeling'. Deze behandeling bestaat uit chemo- en/of hormoontherapie en heeft bijwerkingen. Adjuvante behandeling vermindert de kans op het krijgen van uitzaaiingen bij deze vrouwen aanzienlijk. Echter, zeventig tot tachtig procent van hen zou zonder de extra behandeling ook geen uitzaaiingen gekregen hebben. Maar omdat men op dit moment niet kan vaststellen wie het meeste risico heeft op het krijgen van uitzaaiingen, krijgen vrijwel alle patiënten uit deze groep de aanvullende behandeling. Micro-array technologie, zo blijkt nu, maakt het voor het eerst mogelijk met vrij grote zekerheid te voorspellen welke patiënten de adjuvante therapie nodig hebben en voor welke vrouwen de aanvullende behandeling een nodeloze last is. Toepassing van de technologie in de diagnostiek kan dertig tot veertig procent van de patiënten adjuvante behandeling besparen, zo is de verwachting.

Test pas over twee jaar beschikbaar
De tests in de gepubliceerde studie hebben plaatsgevonden in het kader van wetenschappelijk onderzoek en zijn nu niet beschikbaar voor "routine"-diagnostiek. Het streven is de micro-array test geschikt te maken als "routine"-procedure, zodat deze binnen enkele dagen tot een uitslag kan leiden. De analyse en beoordeling kunnen geautomatiseerd plaatsvinden. Onderzoekers van het NKI/AvL verwachten dat een routinelaboratorium voor dit doel binnen twee jaar te realiseren is.

Het NKI/AvL, dat bestaat uit zowel een oncologisch ziekenhuis als een wetenschappelijk onderzoeksinstelling, heeft het voornemen een faciliteit in te richten die de diagnostiek snel kan ontwikkelen en op de markt kan brengen, zodat patiënten in heel Nederland ervan kunnen profiteren. Volgens wetenschappelijk directeur prof. dr. A. Berns lijkt samenwerking met het bedrijfsleven vooralsnog de enige manier om de investeringen die daarvoor nodig zijn bijeen te brengen.

Patent
Het in Nature gepubliceerde onderzoek is een coproductie met het Amerikaanse bedrijf Rosetta Inpharmatics in Kirkland (Washington D.C.). Rosetta Inpharmatics beschikt over de meest geavanceerde technologie en bio-informatica, het NKI/AvL over een speciale infrastructuur voor behandeling en hoogwaardig klinisch onderzoek. Zonder de samenwerking was het voor beide partijen niet mogelijk geweest dit onderzoek te realiseren. Rosetta Inpharmatics en het NKI/AvL vragen gezamenlijk patent aan voor de toepassing van de onderzoeksresultaten. Het doel van het NKI/AvL is daarmee de techniek zo snel mogelijk toepasbaar te maken ten behoeve van kankerpatiënten.

Micro-arrays
Micro-arrays zijn kleine glasplaatjes (2 x 6 cm) waarmee men in weefsels de activiteit van genen kan bestuderen. Het voordeel ten opzichte van oudere technieken is dat men in een enkele bepaling de activiteit van tienduizenden genen tegelijk kan bekijken.

Genen sturen in cellen de productie van eiwitten aan, die nodig zijn voor alle functies en processen van die cellen. In kankercellen zijn tientallen tot honderden genen ontregeld. Op een micro-array zijn tienduizenden DNA-fragmenten, elk corresponderend met een bepaald gen, in fijne rasters aangebracht. In de studie is gebruik gemaakt van arrays met 25.000 genenspots. Deze spots bestaan uit gesynthetiseerd DNA dat met behulp van een inkjetprinter op de glasplaatjes is gezet.

Als men RNA (actief genenmateriaal) uit weefsel in contact brengt met de array, kan na een aantal behandelingen worden afgelezen welke genen in het weefsel afwijkende activiteit vertonen. Rood lichten genen op die in een tumor actiever zijn dan gewoonlijk en groen de genen die minder actief zijn.

Op basis van het patroon van activiteit van specifieke genen wordt een soort barcode gemaakt. Door classificatie worden genen die informatie geven over het ziektebeloop geselecteerd. In het artikel in Nature is behalve de prognostische profielen ook een scheiding naar voren gekomen tussen borsttumoren die wel en tumoren die geen oestrogeenreceptor hadden. Tevens werden op basis van een specifiek profiel tumoren herkend van vrouwen die drager zijn van een mutatie in het borstkankergen BRCA1.

Het NKI/AvL beschikt mede dankzij financiering van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) zelf over een micro-array faciliteit. Die faciliteit staat open voor kankeronderzoekers uit heel Nederland en produceert arrays ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Het micro-array onderzoek in het NKI/AvL wordt mede-gefinancierd vanuit het Center for Biomedical Genetics (CBG). Het CBG is een samenwerkingsverband tussen universiteiten en onderzoeksinstellingen op het gebied van genoomonderzoek en wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Borstkanker
Borstkanker treft in Nederland een op de twaalf vrouwen. Kankercellen in borstweefsel kunnen via de lymfeklieren en het bloed uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam. Als het proces beperkt blijft tot de borst en okselklieren is de ziekte goed te behandelen door chirurgisch ingrijpen of een combinatie van operatie en bestraling (borstsparende behandeling). Uitzaaiingen elders in het lichaam zijn echter niet anders te behandelen dan met medicijnen (chemotherapie en/of hormonen). Dergelijke medicijnen hebben veel bijwerkingen. Om die reden schrijft men deze geneesmiddelen zo gericht mogelijk voor en doet men dat liever niet als er geen uitzaaiingen zijn. Het is tot nu toe helaas makkelijker om vast te stellen dat er uitzaaiingen zijn, dan om uit te sluiten dat ze er niet zijn. Grote groepen patiënten krijgen daarom uit voorzorg toch de eerdergenoemde adjuvante behandeling.

Nature, 31 januari 2002, Volume 415, pgs 530-536.'Gene expression profiling predicts clinical outcome of breast cancer'. Laura J. van 't Veer, Hongyue Dai, Marc J. van de Vijver, Yudong D. He, Augustinus A.M. Hart, Mao Mao, Hans L. Peterse, Karin van der Kooy, Matthew J. Marton, Anke T. Witteveen, George J. Schreiber, Ron M. Kerkhoven, Chris Roberts, Peter S. Linsley, René Bernards & Stephen H. Friend.Het Nederlands Kanker Instituut, Amsterdam & Rosetta Inpharmatics, Kirkland WA, Verenigde Staten. top

N.a.v. dit persbericht is voor patiënten extra informatie beschikbaar.
---