Korps: Groningen, plaats: Noordhorn 30-01-2002
Jeugdigen maken zich schuldig aan inbraken in Noordhorn Woensdag 30 januari 2002

Met de aanhouding van tien jeugdige personen uit Noordhorn en twee uit Zuidhorn heeft de politie een einde gemaakt aan diverse vormen van ernstig overlast en criminele praktijken. Het gaat om jeugd in de leeftijd van 13 tot 16 jaar die zich in de periode november en december van het vorig jaar schuldig heeft gemaakt aan diverse inbraken en vernielingen in de beide genoemde woondorpen. In totaal gaat het om een schade van meer dan tienduizend euro. De groep, waarvan twee uit Zuidhorn afkomstig zijn en de overigen uit Noordhorn, bestaat uit zes jongens en zes meisjes. Een 13-jarige en een 16-jarige jongen uit Noordhorn worden als hoofdverdachte gezien. De anderen zijn zo af en toe betrokken geweest bij de onderzocht zaken. Hun aandeel was meer gestoeld op het feit, dat ze op deze wijze lol konden trappen met elkaar. Bovendien was het spannend. Uiteindelijk is het aandeel van zeven leden van de vriendengroep zodanig geweest, dat ze als verdachte voorkomen op het proces-verbaal dat naar de officier van justitie zal worden verzonden. Daaronder is één meisje (15).

De politie heeft circa veertig zaken in beeld kunnen brengen, waar de hoofdverdachten in ieder geval steeds bij betrokken waren. Het gaat daarbij om inbraken in diverse gebouwtjes, zoals dat van de postduivenvereniging, de tennisvereniging, de bibliotheek in Zuidhorn, een school, een tuincentrum, een autobedrijf en enkele andere bedrijven in Noordhorn. Gedurende de kerstvakantie maakten ze enkele keren gebruik van het gymlokaal in Noordhorn. Hierbij werden enkele ramen vernield en de vloer beschadigd. In de meeste gevallen kwamen ze meerdere keren in de genoemde gebouwen terug. Daarbij kostten de vernielingen soms meer dan de gevonden buit. Het ging voornamelijk om geld en avontuur. Bij enkele bedrijven speelden ze met autos in de bedrijfshal of met trekkers op het terrein.

Met name de hoofdverdachten opereerden brutaal en maakten min of meer misbruik van het vertrouwen van mensen die ze kenden. Ze hielpen bijvoorbeeld spontaan de schoonmaker in de school met als doel om een inbraak voor te bereiden. Ook gebruikten ze gereedschappen en sleutels die ze bij het ene adres vonden weer om op een ander adres in te breken. Op deze wijze collecteerden ze bijvoorbeeld met bussen die ze meenamen uit de bibliotheek (Coins for care). Ze collecteerden onder meer in een serviceflat in Zuidhorn. Het geld gebruikten ze voor het kopen van snoep en sigaretten.

De politie kwam de groep op het spoor, nadat op de eerste kerstdag de beide hoofdverdachten door buurtbewoners waren betrapt bij een inbraak in het gebouw van de Postduivenvereniging aan het Van Starkenborghkanaal ZZ te Zuidhorn. Hoewel de beide heren een valse naam hadden opgegeven aan de betreffende buurtbewoners, bleek al snel de ware identiteit van de beide knapen. Ze zijn daarna aangehouden waardoor het complete verhaal op tafel kwam. De politie heeft het onderzoek deze week afgesloten. Het proces-verbaal wordt opgestuurd naar de officier van justitie in Groningen.
Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (0,13 euro/min).