Ingezonden persbericht



Sun
maakt iPlanet Application Server geschikt voor Linux Met Sun ONE ondersteuning van heterogene
ICT-omgevingen

Amersfoort (Nederland), 30 januari 2002 - Sun Microsystems kondigt een nieuwe versie aan van de iPlanet Application Server die ook geschikt is voor het Linux-besturingssysteem.

Met de aankondiging doet Sun haar toezegging gestand dat Sun ONE geschikt is voor gebruik over verschillende besturingssystemen. Inmiddels zijn dat onder andere de Solaris besturingsomgeving, Windows, IBM AIX, HP-UX en OS/390. Sun ONE ondersteunt Linux al met de iPlanet-producten Web Server (voor het samenstellen van webinformatie), Message Queue (integratie) en met de Forte Java-ontwikkelsoftware. De aanvullende Linux-ondersteuning door iPlanet Application Server, betekent dat ook Linux-gebruikers nu over een complete Sun ONE-ontwikkelomgeving beschikken.

Vrijheid
De uitbreiding van omgevingen die door Sun ONE worden ondersteund, betekent dat gebruikers vrij zijn in de keuze van hun besturingssystemen, naast de vrijheid die Sun ONE al biedt om te kiezen voor andere producten dan uit de Sun ONE-reeks, zolang die tenminste zijn gebaseerd op open standaarden.
Voor Sun opent de ondersteuning van vrije-broncode-besturingssytemen een markt die in het jaar 2000 al goed was voor een kwart van de nieuwe server-besturingssysteemlicenties*.

iPlanet Application Server biedt een solide Java 2 Enterprise Edition-omgeving voor de ontwikkeling, de exploitatie en het beheer van application services: op één punt werkende toepassingen die decentraal worden gebruikt. Inbegrepen zijn de blauwdrukken van Java Server Pages (JSP), servlet en Enterprise Java Beans (EJB), en een geïntegreerde transactiemonitor, die de invoer van transacties bestuurt en controleert. iPlanet Application Server ondersteunt geautomatiseerde bedrijfsprocessen en biedt koppeling met bedrijfstoepassingen via een geïntegreerd raamwerk dat ontwikkelaars in staat stelt gegevens te importeren uit SAP of andere systemen in de achtergrond, zonder de Java-omgeving te verlaten. Daarnaast zijn de iPlanet Web Server en iPlanet Directory Server geïntegreerd ten behoeve van de beveiliging en het beheer van identiteiten in bedrijfstoepassingen.

Linux-ondersteuning door iPlanet Application Server wordt verwacht in juni dit jaar. Meer informatie biedt
www.iplanet.com.

Over Sun ONE
Sun Open Environment (Sun ONE) omvat een uitgebreid softwareassortiment voor het bouwen van webdiensten over veelsoortige netwerken. De architectuur en het groeipad zijn gebaseerd op louter open standaarden zoals Java en XML. Sun ONE vereenvoudigt de gehele ontwikkeling, bouw en exploitatie van webtoepassingen en diensten, met behoud van gedane investeringen. Ondernemingen profiteren van de productiviteitswinst, ontwikkelaars van de lagere doorlooptijden en eindgebruikers ervaren groter gebruiksgemak. Meer informatie biedt www.sun.com/software/sunone.

Sun Microsystems
Sinds de oprichting in 1982 heeft Sun's eigenzinnige visie 'Het Netwerk is de Computer' de onderneming opgestuwd naar zijn huidige positie als de belangrijkste leverancier van bedrijfshardware, software en services, waar internet op draait en die ondernemingen over de gehele wereld in staat stelt hun activiteiten te verveelvoudigen. Sun is vertegenwoordigd in meer dan 170 landen en op internet onder www.sun.com.

# # #


* IDC, 2001, Worldwide Operating
Environments Market Forecast and Analysis Summary, 2001-2005

Meer informatie:

Guus Vossenaar
Sun Microsystems
00 31 (33) 451 52 58
gustaaf.vossenaar@holland.sun.com

Patrick Reynders
iPlanet e-commerce solutions
00 32 (2) 704 80 00
patrick.reynders@belgium.sun.com

Piet van Reeuwijk
Lubbers & De Jong B.V.
00 31 (20) 421 05 65
piet@l-dj.nl