Provincie Drenthe

Organisaties bouwen samen aan toekomstvisie Provincie en NLTO komen weer bij elkaar

Assen, 30 januari 2002
Persberichtnummer 02- 009



De provincie Drenthe en de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie (NLTO) zijn het vandaag eens geworden over het opstellen van een gezamenlijke toekomstvisie van de Drentse landbouw. Het overleg vond vandaag plaats tussen gedeputeerden Ali Edelenbosch en Johan Dijks én een delegatie van de NLTO. De landbouworganisatie gaat een belangrijke rol vervullen bij de totstandkoming van de toekomstvisie. Beide partijen hebben toegezegd zich optimaal te zullen inspannen om weer in vertrouwen met elkaar om te gaan.

Er is intensief gesproken over Ravensmeren en Tusschenwater. Gedeputeerde Edelenbosch en voorzitter Brink van de NLTO zijn het erover eens dat in beide gevallen de functionele én de ontwikkelingskaart van het Provinciaal Omgevingsplan (POP) leidend zijn voor de plannen. Ten aanzien van de communicatie over dergelijke plannen zijn heldere afspraken gemaakt.

In december 2001 gaf de NLTO middels een brief aan dat de organisatie weinig vertrouwen meer had in de provincie. In december en januari volgden twee gesprekken waarin de NLTO een aantal knelpunten op tafel legde. Tijdens het overleg van vandaag is de toekomst daarom nadrukkelijk aan de orde geweest. Onder voorzitterschap van gedeputeerde Johan Dijks is daarom afgesproken dat de provincie en de NLTO gezamenlijk een visie zullen ontwikkelen op de landbouw in brede zin.

Deze visie kan een bouwsteen zijn voor de herziening van het POP dat in 2004 definitief zal worden opgesteld. De sector in Drenthe zal daarbij in kaart worden gebracht en het economisch perspectief speelt hierin een belangrijke rol, van biologische tot intensieve landbouw. NLTO heeft toegezegd een prominente rol in de totstandkoming van de visie op zich te willen nemen. De provincie heeft het NLTO aangeboden daarbij gebruik te maken van de Mediabrink, het onlangs geopende digitale conferentiecentrum van de provincie Drenthe.

Deze visie komt overeen met de afspraken zoals die zijn vastgelegd in het bestuursprogramma Besturen in Balans: "De land- en tuinbouwsector is eveneens een economische factor van belang in Drenthe en bevordert daarnaast de leefbaarheid op het platteland. Deze sector verdient dan ook waar mogelijk steun om rendabel te kunnen functioneren". Ali Edelenbosch vindt dat zakelijkheid tussen beide organisaties gewenst is. 'Ik vind dat een zakelijke benadering bijdraagt aan een goede samenwerking. We dienen respect te hebben voor het standpunt van de ander.'



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl