Gemeente Breda

30-01-2002

Diverse knelpunten in kader Stedelijke Vernieuwing nog dit jaar aangepakt

Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk dat diverse knelpunten in het kader Stedelijke Vernieuwing nog dit jaar worden opgelost. Het gaat dan onder andere om de restauratie van monumenten, de aanpak van waterlopen, met name de Kievitsloop, initiatieven in het kader van Maatwerk Wonen en een uitbreiding van het aantal ondergrondse urinoirs in het uitgaanscentrum van Breda. De werkzaamheden worden betaald uit het Fonds Stedelijke Vernieuwing jaarschijf 2002

In de afgelopen maanden is het Fonds Stedelijke Vernieuwing, zoals met alle reserves periodiek het geval is, kritisch doorgelicht. Dit heeft ertoe geleid dat de besluitvorming over een groot aantal activiteiten niet bij de begroting 2002, maar nu plaatsvindt. Met dit besluit kunnen vele werkzaamheden, zoals die in het kader van de Stedelijke Vernieuwing waren gepland, ook worden uitgevoerd.

De aandachtsgebieden
De gemeenteraad heeft in november 2001 de uitgangspunten voor het nieuwe woonbeleid in Breda vastgesteld. Er zal het komende jaar veel moeten worden gecommuniceerd met diverse groeperingen in de stad. Tevens zal er onderzoek moeten worden gedaan. Hiervoor worden de middelen uit het Fonds Stedelijke Vernieuwing ingezet. De aandacht voor water in de stad neemt toe. Dit geldt zeker voor de waterlopen. De afgelopen jaren is voor de aanpak van verschillende waterlopen al geld beschikbaar gesteld. In 2002 is de Kievietsloop aan de beurt. Dit besluit sluit direct aan op de besluitvorming in de gemeenteraad over het Waterplan.

De aandacht voor monumenten in Breda is nog steeds groot. Door geld beschikbaar te stellen uit het Fonds Stedelijke Vernieuwing is het mogelijk subsidie te verstrekken voor de restauratie van monumenten die niet in het stadshart liggen. Deze subsidie is bedoeld voor eigenaren van monumenten. Voor de restauratie van monumenten die in het stadshart liggen is er een vergelijkbare mogelijkheid in het kader van het project Kwaliteit Gebouwen Binnenstad.

Het ondergrondse urinoir in het uitgaanscentrum van Breda heeft zijn nut inmiddels bewezen. Er is beduidend minder last van wildplassen. Reden genoeg voor het college om als vervolg op dit geslaagde experiment nog drie van deze urinoirs te plaatsen.

Breda, 30 januari 2002