CDA

Mosterd: maatschappijleer moet in Voortgezet Onderwijs blijven

Het CDA wil garanties dat het vak maatschappijleer niet uit het Voortgezet Onderwijs verdwijnt. "Maatschappijleer leert jongeren hoe de samenleving in elkaar zit en hoe je met elkaar omgaat. Om deel te nemen aan de democratie moet je eerst weten hoe die in elkaar zit", zegt Aart Mosterd in het overleg over de wijzigingsvoorstellen Tweede Fase.
De wijzigingen die staatssecretaris Adelmund nu weer wil doorvoeren zijn voor de CDA-fractie alleen maar acceptabel als deze werkelijk verbetering betekenen en er draagvlak voor bestaat in het onderwijs, ook bij de docent op de werkvloer .
Mosterd vindt het gênant dat al een paar jaar na deze ingrijpende onderwijsvernieuwing er alweer wijzigingen nodig zijn. "Als de toenmalige staatsecretaris bij de invoering direct had geluisterd was dit allemaal niet nodig geweest, met name teleurstellingen zoals bij Algemene Natuur Wetenschappen. Het onderwijs heeft behoefte aan rust. Leerlingen, leerkrachten en ouders snakken er naar".

Het spreekt de CDA-fractie aan dat de scholen meer vrijheid krijgen zelf invulling te geven, maar er zijn knelpunten die scholen niet zelf kunnen oplossen. De overladenheid van het programma blijft een probleem. De wet bepaalt 1600 studielast-uren per jaar. Ook de Inspectie zegt dat in examenklassen 32 weken les in plaats van 40 weken reëel is. Als dan toch van 1600 uren wordt uitgegaan, blijft de overladenheid ingebakken. De fractie vraagt zich af waarom dit niet fundamenteel is aangepakt. De overladenheid doet zich vooral op de HAVO voor, waar de Tweede Fase in twee jaar moet gebeuren. Mosterd vindt het te gek dat geen rekening wordt gehouden met de veel kortere lesduur in het examenjaar.

Van het CDA mag het aantal verplichte werkstukken best minder. "Dit verlicht de werkdruk van de leraar ook. Er zijn toch andere toetsvormen denkbaar." Inzicht moet er komen of de examens bij de Tweede Fase gemakkelijker waren dan voor de Tweede Fase.
Het CDA wil de komende jaren nadrukkelijk volgen wat de wijzigingen in de Tweede Fase tot gevolg hebben voor de toestroom en doorstroom naar het HBO en WO.

Woordvoerder: Aart Mosterd tel.070-3182548

Voor verdere informatie: Marianne Fennema tel.06-53267862