ChristenUnie


Nieuws

Laatste nieuws | Tweede Kamer | Wetenschappelijk Instituut | Verkiezingen

---

Open brief aan Pim Fortuyn Woensdag 30 Januari 2002 - 15:00

Geachte heer Fortuyn,

U en ik hebben gemeen dat we lijsttrekker zijn voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen en zelf nog geen lid van de Tweede Kamer zijn. Dat is een nadeel en ook een voordeel. Nadeel is dat de parlementaire pers je minder makkelijk vindt. Voordeel is dat je parlementair een onbeschreven blad bent en de indruk kan wekken dat alles anders wordt als jij eenmaal een blauwe zetel hebt bemachtigd. Ik zal het maar ronduit bekennen. Ik ben stinkend jaloers op u. De pers loopt likkebaardend achter u aan. En veel mensen geloven u als u beweert dat u het zootje in Den Haag eens zult leren wat modern regeren is. Hoe doet u dat toch?

Natuurlijk moet ik meteen toegeven dat u een persoonlijke uitstraling hebt die ik nooit zal evenaren. U bent brutaal en geeft geen krimp geven als u betrapt wordt op een onnadenkendheid of een inconsequentie. U publiceert ze zelfs, bijvoorbeeld in de bundel Droomkabinet. In mei 1999 voorspelde u dat de Nacht van Wiegel zou leiden tot een kabinet van CDA en VVD of tot nieuwe verkiezingen. En in januari 2000 kondigde u de val van de paarse coalitie aan. Ook in mei 1999 riep u dat de etnische schoonmaak in Kosovo niet kan worden afgedaan als een binnenlandse aangelegenheid van een soevereine natie. En negen maanden later verweet u de internationale gemeenschap dat ze veel te makkelijk het basisbeginsel van de nationale soevereiniteit overboord heeft gezet. Ik geloof dat ik het niet zou durven, zo hoog van de toren blazen en tegenstrijdigheden gewoon negeren. En u komt daar gewoon mee weg! Hoe krijgt u dat klaar? Dat charisma heb je of je hebt het niet, denk ik.

Maar er moet meer zijn. Wat is er in uw boodschap dat blijkens de opiniepeilingen veel mensen aanspreekt?
Ik heb gezocht naar uw geheim in het programma van Leefbaar Nederland. Dat is uiterst simpel in zn opzet. Waarom ook niet? De concretisering van plannen zou de aandacht alleen maar afleiden van de radicale vernieuwingen die u zult doorvoeren. Zoals het met betrekking tot de verkeersproblemen is geformuleerd: gewoon de problemen met spoed aanpakken. Je moet er maar op komen. Misschien is dit al een leerpunt voor mij. Met de ChristenUnie had ik de kiezers moeten vertellen dat het toch eigenlijk allemaal heel simpel is.
U hebt sympathieke wensen. Bureaucratie moet worden tegengegaan. Asielbeleid moet rechtvaardig zijn. Publieke diensten zoals zorg, onderwijs en openbaar vervoer moeten worden verbeterd. Aflossing van de staatsschuld moet prioriteit hebben. Vrijheid en veiligheid moeten gewaarborgd worden. Milieubescherming moet meer aandacht krijgen. Minimuminkomens moeten omhoog. Ik zou nog wel even door kunnen gaan met het citeren van uw goede doelen. En ik deel ze ook. Maar ik heb zitten puzzelen op de vraag waarom u hiermee zoveel meer enthousiasme wekt dan ik. Ik denk dat ik het nu weet. Ik zou het prijs stellen als u mij als collega wilt vertellen of ik het bij het goede eind heb.

Volgens mij is uw geniale greep dat u aannemelijk maakt dat alle gewenste veranderingen eigenlijk vrij makkelijk te bereiken zijn. Als de oude, paarse hap maar verdwijnt, zijn we al een heel eind. Misschien moet ik dit voortaan ook maar doen. Maar ik heb nog wel een beetje steun nodig. Wat moet ik zeggen als journalisten doorvragen? Sommigen doen dat, weet u?

Eerlijk gezegd heb ik steeds gedacht dat een echte koerswijziging na twee perioden paars nogal wat zou vragen van de samenleving. Paars heeft zich gepresenteerd als een soort oorlogskabinet in de strijd voor werk, werk en nog eens werk. Oude tegenstellingen tussen links en rechts zouden moeten wijken voor het ene doel, de bevordering van de economie. Individualisering en marktwerking waren de instrumenten. Het resultaat was dat het veel mensen financieel gezien heel goed gaat. Als het nu anders moet, zoals wij beiden vinden, is het dan niet eerlijk aan de mensen te vertellen dat ze zelf ook moeten nadenken over hun prioriteiten? Meer gemeenschapszin en meer aandacht voor wat we met elkaar delen vraagt toch keuzes die verder reiken dan geld verdienen, geld uitgeven en een plezierig leven leiden? Met de ChristenUnie roep ik steeds dat we zouden moeten durven kiezen voor normen. Nu ik eens goed kijk naar uw succes, besef ik dat dit waarschijnlijk niet slim is.

U vertelt de kiezers dat zij als u het voor het zeggen krijgt veel meer te zeggen krijgen over het overheidsbeleid. Directe democratie zonder de tussenkomst van ouderwetse politieke partijen geeft burgers zelf een stem. Ik vind dit een hele sterke. Mensen lopen niet meer zo warm voor politieke partijen. U zegt gewoon dat ze groot gelijk hebben. De gedachte dat overheidsbeleid vraagt om afweging van belangen en om principes die een beleid mogelijk maken dat verder strekt dan de waan van de dag, noemt u ouderwets. Roept u maar, zegt u tegen de kiezers, wij zullen doen wat u wilt. U suggereert de mensen dus eigenlijk dat iedereen zn zin krijgt. Om het met een variant op Koot en Bie te zeggen - excusez le mot: Geen gezeik, iedereen krijgt gelijk. Maar bent u niet bang dat mensen daar doorheen kijken? Als we maar stevig genoeg te keer gaan tegen de bestaande Haagse elite, denkt u? Inderdaad krijgen we daarmee de handen op elkaar. Misschien is dat inderdaad genoeg voor veel zetels op 15 mei.

Uw aanpak is leerzaam. Maar ik heb als lijsttrekker van de ChristenUnie nog wel een probleem. Dat is mijn partij. U zit daar niet zo mee. Geniaal eigenlijk. U hebt vorig jaar in Leefbaar Nederland een lege cel gevonden die niet wilde groeien. U hebt kans gezien uw eigen gedachtemateriaal daarin te brengen. En meteen ging het zaakje groeien. Tussen haakjes, dit is precies de omschrijving die biologen gebruiken voor het kloneren, hè? Maar dat hoef ik u niet te vertellen natuurlijk.
Mijn partij werkt niet zo, vrees ik. Gelukkig groeit die wel. Maar het zal niet zo makkelijk zijn de ChristenUnie mee te krijgen in een aanpak op basis van wat ik heb ontdekt in uw stijl. Ik hoop dat u mij nog nader wilt adviseren. Maar ik moet bekennen dat ik niet zeker weet of ik de achterban van de ChristenUnie kan overtuigen van een gemakkelijker weg naar meer zetels dan ons durf te kiezen voor normen.

In afwachting van uw antwoord verblijf ik - met vriendelijke groeten,

Kars Veling, lijsttrekker ChristenUnie

---