Gemeente Moerdijk


NOODVERBANDJE RUIMTELIJKE ORDENING

De gemeente Moerdijk wil de aanvragers van een bouwvergunning in het buitengebied, niet langer laten wachten op een nieuw bestemmingsplan. Het bestemmingsplan loopt vertraging op. In afwachting daarvan stelt het college een reparatieherziening voor.

De afgelopen jaren heeft de gemeente aan een groot aantal burgers met bouwaanvragen voor het buitengebied gemeld dat een nieuw bestemmingsplan op komst is. Het advies was vaak om de bouwplannen uit te stellen omdat in het nieuwe bestemmingsplan meer mogelijk is dan in het oude. Het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor een gebied van 18.000 ha is een enorme klus.

De uitwerking van de nota Visie Buitengebied in concrete bestemmings-plannen voor het hele buitengebied van Moerdijk is een activiteit die meer tijd vergt dan gedacht. De redenen zijn:


- De nota geeft het beleid op hoofdlijnen aan. Bij de vertaling naar bestemmingsplannen moeten nog een aantal beleidskeuzes worden gemaakt.


- Binnenkort wordt een nieuw streekplan vastgesteld door de provincie, wat ongetwijfeld zal leiden tot bijstelling van de visie.

Om de burgers die nu wachten op een bouwvergunning te helpen, wil de gemeente een reparatieherziening opstellen. In afwachting van een nieuw bestemmingsplan op bepaalde beleidsterreinen in de ruimtelijke ordening gemeentebreed dingen alvast regelen; dat is een reparatieherziening. Er is al een groot aantal beleidsterreinen waarop het college weet wat ze wil. Die plannen stroken met het gemeentelijk beleid en dat van de provincie. De reparatieherziening zorgt ervoor dat niet gewacht hoeft te worden op de beleidsterreinen waar nog geen overeenstemming over is.

Op basis van deze reparatieherziening kan de gemeente, door een artikel 19 vrijstellingsprocedure te gebruiken, relatief snel bouwvergunningen verlenen. De reparatieherziening omvat beleidsterreinen waar dringende zaken spelen, die geen uitstel meer dulden.

Het zijn:


- Inhoudsmaat burgerwoningen en oppervlakte bijgebouwen
- niet-agrarische nevenactiviteiten inclusief kleinschalig kamperen
- inhoudsmaat agrarische bedrijfswoning

- kassenregeling voor glastuinbouw in concentratiegebied en voor solitaire glastuinbouwbedrijven

- bouwvoorschriften voor het wonen in Tonnekreek, Zwingelspaan en Oudemolen
teeltondersteunende voorzieningen

- bouwmogelijkheden voor agrarische bedrijfsgebouwen
- bebouwingspercentage voor bebouwing bij de Volkeraksluizen
Op een logisch moment wordt de reparatieherziening weer overgenomen in het nieuwe bestemmingplan.

Laatst gewijzigd 30 januari 2002