Provincie Zuid-Holland

30-01-2002
Zuid-Holland zoomt in op toekomst
Resultaten 'Plein der Vergezichten'

Samen met externe deskundigen heeft het provinciaal bestuur van Zuid-Holland de eerste voorkeuren bepaald voor de ontwikkeling van deze provincie in de komende jaren. De afgelopen maanden is een inventarisatie gemaakt van wensen, als start voor een toekomsttraject met de naam 'De TOP 2020'. Het traject moet bouwstenen opleveren voor het collegeprogramma van voorjaar 2003. De eerste resultaten zijn afgelopen vrijdag gepresenteerd op een bijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag onder het motto 'Plein der vergezichten'. De fracties uit Provinciale Staten en de externe deskundigen gaven hun voorkeuren aan uit negentien richtingen voor de toekomst.

toekomstkeuzen PS
Uit de negentien richtingen kozen de meeste Provinciale-Statenfracties voor:
1. het Zuidvleugelnet hoogwaardig vervoer tussen de steden en omgeving;
2. de Ruimtevoorraad inzetten op een gelijkwaardige economische performance van heel Zuid-Holland;
3. Bedrijventerreinen ruimte optimaal benutten voor kennisinfrastructuur en bedrijvigheid;
4. Water & stad investeren in de identiteit van de Zuidvleugel waardoor er een internationaal vestigingsklimaat ontstaat; 5. De boer centraal de boer als landschapsbepaler.

toekomstkeuzen externen
Bij de externe deelnemers lag de keuze meer divers. Op het lijstje van deze deelnemers scoorden hoog:
1. de boer centraal,
2. Zuidvleugelnet,
3. het samenspel van auto & trein,
4. woonmilieus in een multiculturele samenleving, 5. de jongeren aan het woord,
6. geschakelde dienstverlening in de zorg,
7. ontsluit de kust met bedrijvigheid alsook recreatieve voorzieningen en,
8. een stevige positie ten opzichte van Europa.

Verschillen & overeenkomsten
Het is lastig om scherp overeenkomsten en verschillen tussen de fracties en de externe deelnemers te formuleren. De toekomstige rol van de boer in Zuid-Holland alsook het investeren in het hoogwaardig vervoer tussen steden werd door beiden genoemd. Door de diversiteit van het aantal deelnemers is de conclusie dat de bijeenkomst een eerste indruk geeft voor toekomstige keuzen van de provincie Zuid-Holland. Door hier samen aan te werken is het makkelijker knopen doorhakken en kiezen met anderen. Het is nu aan Gedeputeerde Staten om een gebalanceerde keuze te maken voor de volgende stap in de Top 2020.

De Top 2020
De provincie ziet de Top 2020 als een ''ontdekkingsreis'' naar de toekomst van Zuid-Holland. Tijdens deze reis worden strategieën en programma's ontwikkeld voor een duurzame ontwikkeling van de provincie tot aan het jaar 2020. De Top 2020 is het visie-, missie- en strategieproject van de provincie Zuid-Holland dat de basis moet leggen voor het nieuwe Collegeprogramma van 2003. Het project duurt twee jaar en bestaat uit drie rondes: een inventarisatie van wensen (de vergezichten), een ronde met uitgewerkte thema's (de verbindingen) en ten slotte een keuze voor samenwerking met partners in programma's (koers zetten).