Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX VLAAMS

MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 30 JANUARI 2002

Richard Venlet geselecteerd voor Biënnale van SËo Paulo

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux heeft de in Brussel wonende, van Zwitserse oorsprong zijnde, curator Moritz Küng uitgenodigd om de deelname aan de Biënnale van SËo Paulo te organiseren. Hij gaat in zee met Richard Venlet (°1964, Hamilton, Australië), eveneens een Brusselaar. Onder de titel "Paramount Basics" presenteert Richard Venlet drie nieuwe en twee bestaande werken. Een van de elementen wordt een "spiegelend volume", dat als mobiele presentatieruimte zal dienen. Deze aanwezigheid van autonome 'tentoonstellingsruimte' wordt gebruikt om het oeuvre van Richard Venlet te relateren aan specifieke werken van andere - al dan niet Belgische - kunstenaars, en van daaruit ook naar ander beeldmateriaal dat voor hem zijn omgeving bepaalt.
Het voorstel van Venlet wordt daardoor niet geïsoleerd gepresenteerd maar brengt zijn omgeving met zich mee en schept tegelijk zelf een omgeving. Het verwijst naar de bredere context van zijn culturele context, die in het Brusselse artistieke landschap zijn zwaartepunt vindt, maar er zich absoluut niet toe beperkt. Het project van Richard Venlet en Moritz Küng voor SËo Paulo kan worden gezien als een reflectie van de complexiteit van een stedelijke situatie, die zowel architecturaal als sociaal gelaagd is. Daarmee speelt het ook in op het thema van deze Biënnale, 'Iconografias Metropolitanas'.

Richard Venlet maakt gebruik van een minimale vormentaal, die op een wisselwerking tussen 'beeld' en 'tegenbeeld' berust. Hij zet die in voor ruimtelijke ingrepen die zowel de architectuur en de atmosferische ervaring als de toeschouwers betreffen. Toeschouwers worden opgenomen in de ervaringskaders die Venlet construeert, en waarmee hij de ruimtelijkheid zowel verdiept als bewust maakt van de structurele architecturale beperkingen. Soms kan men zelfs letterlijk 'deelnemen', zoals in de krijtruimte die hij recent bij Marie-Puck Broodthaers toonde en die ook in SËo Paulo te zien zal zijn. Meestal is de ervaring minder dwingend maar even indringend, zoals bij de lichtinstallatie in dezelfde tentoonstelling waarbij een tekst op een lamp leesbaar wordt nadat de ogen zich aan de lichtintensiteit hebben aangepast. Licht, textuur, structuur, beweging, het werk is een reflectie over de basisvoorwaarden van onze ervaring.

Richard Venlet had individuele tentoonstellingen in onder meer Art&Project in Amsterdam, Victoria Miro Gallery in London, het PSK, de Sint-Lucasgalerij, APP. BXL, Argos en Hyperspace in Brussel, het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent. Hij nam aan belangrijke groepstentoonstellingen deel in onder meer Kunsthalle Bern, MACBA Barcelona en de Biënnale van Sydney.

Moritz Küng is gekend van o.a. de tentoonstelling 'Orbis Terrarum' in het Museum Plantin Moretus Antwerpen afgelopen jaar. Vanaf maart is van hem in het Casino Luxembourg de tentoonstelling "L'Effet Larsen" te zien, die momenteel in het OK-Centrum te Linz loopt. Tevens plant hij voor de stichting Anno 02 tussen juni en september de zomertentoonstelling "Lost Past" in Ieper.

De Biënnale zelf gaat door van 27 maart tot 2 juni 2002 in een open, beglaasd gebouw van de beroemde architect Oscar Niemeyer. Het is reeds de vijfentwintigste editie van deze Biënnale, die naast Venetië tot een van de belangrijkste mondiale kunstmanifestaties behoort en ruim 400.000 bezoekers trekt.

Het MuHKA Antwerpen zal optreden als producent voor het project en het prefinancieren. Vanaf 21 september 2002 zal de Biënnale bijdrage van Richard Venlet ook in een gewijzigd en ruimer perspectief daar gepresenteerd worden. Hierdoor wordt deze inspanning van de Vlaamse Gemeenschap tevens in eigen land getoond. Het project wordt in Antwerpen verbreed met werk van andere kunstenaars, vanuit het artistiek perspectief van Venlet. Voor deze verderzetting werken Moritz Küng en Richard Venlet samen met Bart De Baere en Liliane Dewachter.

België wordt op de Biënnale van SËo Paulo, zoals voor de Biënnale van Venetië, beurtelings vertegenwoordigd door de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Dit keer is het dus de beurt aan Vlaanderen. Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux, die meer co-communautaire samenwerking wil, had de Franse Gemeenschap voorgesteld om in de toekomst SËo Paulo en Venetië co-communautair te organiseren. Uiteindelijk heeft de Franse Gemeenschap positief, maar helaas laattijdig gereageerd, waardoor dit om organisatorische redenen nu niet meer mogelijk was. Toch is in het huidige voorstel de essentie van de verbreding behouden en in het artistieke voorstel opgenomen.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: koen.tsijen@vlaanderen.be