Provincie Limburg

Provincie steunt aanleg en onderhoud landschapselementen

PROVINCIE STEUNT AANLEG EN ONDERHOUD LANDSCHAPSELEMENTEN

Gedeputeerde Staten trekken dit jaar 582.200,-- uit voor onderhouds-overeen-komsten voor landschapselementen verspreid over de hele provincie. Daartoe horen onder meer voor Limburg karakteristieke hoogstamboomgaarden, erfbeplantingen, hagen en poelen.

De grootste post binnen dit subsidsiebedrag, 204.000,--, is bestemd voor extra uitvoeringscapaciteit bij de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) om de aanleg, het herstel en het onderhoud van landschapselementen te versnellen. Dit betekent dat in 2002 in minstens 34 gemeenten de werkplannen uitgevoerd kunnen worden. Voor zes andere gemeenten worden dit jaar de uitvoerings-plannen voor 2003 voorbereid.

Particulier onderhoud
Voor onderhoudsverplichtingen door particulieren voor landschapsonderhoud is
44.000,-- beschikbaar. Dat geld gaat naar particulieren voor het beheer van hoogstamboomgaarden (Midden- en Zuid-Limburg), meidoornhagen (Mergelland en Maasheggen) en poelen (gehele Provincie).

2000 hoogstambomen
Verder gaat er 65.000,-- naar de aanleg van nieuwe hoogstamboomgaarden, heggen en erfbeplantingen. Het streven is om 150 nieuwe boomgaarden aan te leggen, met in totaal circa 2000 bomen. Binnen dat bedrag is het eveneens mogelijk om 20 kilometer nieuwe heg aan te planten. Naast de bijdrage vanuit de provinciale subsidieregeling, wordt hiervoor in het kader van Interreg subsidie aangevraagd. Voor het gebied Mergelland-West zal bovendien een financiële bijdrage worden geleverd vanuit de Ruilverkaveling Mergelland.
De aanleg van erfbeplantingen maakt deel uit van het project Het Limburgs Erf, waarin de LLTB, de Dienst Landelijk Gebied en de stichting IKL samenwerken. Doel van dat project is om in 2002 circa 300 nieuwe beplantingen te realiseren.

Archeologische elementen
Een bedrag van 3.600,-- is gereserveerd voor deskundige ondersteuning bij het onderhoud van 97 archeologische elementen, omdat dit specifieke kennis vereist.

Vrijwilligers voor onderhoud
Voor de coördinatie van het landschapsonderhoud door vrijwilligersgroepen (circa 4000 deelnemende vrijwilligers) is 32.000,-- gereserveerd. De vrijwilligers zijn afkomstig uit natuur- en milieugroepen, maar ook uit jeugdgroepen en scholen (meer dan 60 scholen hebben inmiddels landschapselementen geadopteerd), serviceclubs en personeelsverenigingen. Naast het landschapsonderhoud voeren vrijwilligers in toenemende mate werkzaamheden uit op het gebied van soortenbescherming en cultuurhistorische, geologische en archeologische objecten.

Soortenbescherming
Voor de voorbereiding en uitvoering van soortbeschermingsprojecten is 147.600,-- beschikbaar. Vanwege medefinanciering door derden (o.a. Postcodeloterij, gemeenten en terreinbeheerders) kan in dit kader in 2002 circa 335.000,-- worden besteed aan soortenbescherming. Het geld is met name bestemd voor de uitvoering van beschermingsplannen voor prioritaire soorten in het provinciaal beleid zoals de Knoflook-, Geelbuik- en Vroedmeesterpad, Zandhagedis, Hazelmuis, Vleermuizen, Dagvlinders, Gentianen, Orchideeën en de flora van heide en kalkgras-landen.

30-1-2002 14:36