D66

30 januari 2002

Verruiming arbeidsmogelijkheden asielzoekers

Francisca Ravestein

Reacties: f.ravestein@tk.parlement.nl

D66 wil asielzoekers volop de kans geven om te werken en aan de samenleving deel te nemen. 'Het werken mag eventuele terugkeer naar het land van herkomst echter niet bemoeilijken', zegt woordvoerder Francisca Ravestein.

Asielzoekers mogen niet van de samenleving worden afgezonderd. D66 wil deze groep dan ook volop de kans geven om te werken en aan de samenleving deel te nemen. Niet alleen nadat zij tot Nederland zijn toegelaten, ook al tijdens de procedure. Zeker zo lang de wachttijden nog veel langer zijn dan uiteindelijk in de nieuwe Vreemdelingenwet beoogd, is het voor de asielzoeker van groot belang dat er een mogelijkheid is om te werken.

De minister is nu met een voorstel gekomen om de mogelijkheden voor asielzoekers om te werken te verruimen. Mijn fractie gaan die voorstellen echter niet ver genoeg. Ruimere mogelijkheden voor asielzoekers om te werken kunnen een oplossing bieden voor tijdelijke tekorten op de arbeidsmarkt. En het kan ook illegale arbeid verdringen en werving uit het buitenland voorkómen. Het lijkt mij dat daar toch niets op tegen kan zijn?

De regering heeft gekozen voor een wel zeer beperkte verruiming: het criterium "naar hun aard kort durende werkzaamheden" komt te vervallen. Het voorstel zou beperkt zijn omdat volgens de minister tijdens de behandeling van de WAV zou zijn gebleken dat een deel van de kamer bezwaar had tegen verdergaande verruiming. Bij mijn weten heeft, met alle respect, alleen het CDA tegen de wet gestemd. De VVD gaf aan dat 12 weken werken voor hen het maximum was. Maar is daarmee een kamermeerderheid tegen een verdere verruiming? Nee dus. Of beoordeelt de minister de politieke situatie anders?

Naast de opvatting van de Kamer beroept de minister zich op een 40-tal wetten en verdragen die langer werken juridisch niet mogelijk zouden maken. Daar heb ik nog wel wat vraagtekens bij. Kan er nu wel of niet aanspraak op WW ontstaan? Het antwoord op vraag 4 stelt van niet, het antwoord op vraag 5 lijkt het tegendeel te beweren: voor een WW-uitkering moet je beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en sollicitatieplichtig zijn.

Als argument tegen het verruimen van de mogelijkheden om asielzoekers te laten werken is ook wel de aanzuigende werking genoemd. Nu moet je daar natuurlijk heel voorzichtig mee zijn, niemand is er mee gediend dat mensen naar Nederland komen enkel en alleen om te kunnen werken. Maar om die reden is de mogelijkheid tot arbeid toch al beperkt tot de groep asielzoekers die al tenminste een half jaar in procedure is? Als je eerst een half jaar moet wachten, dan valt het met die aanzuigende werking toch wel mee, lijkt mij. Kan de minister daar nog eens uitgebreid op ingaan?

Voor het overige staat mijn fractie achter de criteria die in de brief worden genoemd: het verrichten van arbeid mag de eventuele terugkeer naar het land van herkomst niet bemoeilijken en moet onder marktconforme voorwaarden plaatsvinden. Eens ook met het schrappen van de beperking: "naar hun aard kort durende werkzaamheden" omdat dat onnodig knellend danwel onduidelijk is.

Conclusie

De D66-fractie houdt vast aan een verdergaande verruiming van de mogelijkheden om te werken voor asielzoekers die nog in procedure zijn.