ABVAKABO FNV

Forse loonsverhoging voor personeel Academische Ziekenhuizen

Zoetermeer, 31 januari 2002

De vakbonden en de werkgevers in de academische ziekenhuizen hebben vanochtend vroeg een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. Naast een loonsverhoging van 11,25 % in twee jaar, zijn afspraken gemaakt over een goed seniorenbeleid, de leerlingensalarissen en een nieuw systeem voor de ziektekostenverzekering. ABVAKABO FNV is tevreden met de inhaalslag die nu ook voor het personeel in de academische ziekenhuizen is gemaakt. 'Deze loonsverhoging was nodig, en het is heel goed dat we die nu hebben binnengehaald', aldus Janine Jongepier, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV.

De werknemers krijgen per 1 maart 2002 een loonsverhoging van 4% en in december een eindejaarsuitkering van 1,8%. In 2003 stijgen de lonen met 3,75%, en wordt de eindejaarsuitkering met 1,7% structureel verhoogd tot 3,5%. Op deze wijze is een goede stap gezet in de richting van een dertiende maand. De commissie-Van Rijn hield vorig jaar een pleidooi voor marktconforme arbeidsvoorwaarden in de publieke sector. 'Met dit akkoord wordt het werken in deze sector weer een stuk aantrekkelijker gemaakt' aldus Jongepier.

Bonden en werkgever zijn een goede seniorenregeling overeengekomen. Werknemers kunnen zowel vroeger uittreden als langer doorwerken. De FPU -regeling (die de oude VUT-regeling vervangt) is flexibeler en stelt werknemers ook in staat gedeeltelijk te stoppen met werken. Werknemers in fysiek zware functies kunnen eerder uittreden. In de zorgsector is behoefte aan mensen die langer doorwerken, maar wel op een gezonde manier. Deze seniorenregeling draagt daaraan bij.

Ook de positie van leerlingen is verbeterd. De salarisschalen voor leerlingen zijn verbeterd en voortaan worden zij gezien als volwaardige werknemers. Leren gebeurt daardoor in werktijd. ABVAKABO FNV hoopt hiermee de instroom in de academische ziekenhuizen te bevorderen en het beroep aantrekkelijk te maken. Ook wordt een nieuw ziektekostensysteem ingevoerd, waarmee de ongelijkheid voor deeltijders is weggenomen.
Tenslotte zijn afspraken gemaakt over het betaald ouderschapsverlof, is het budget voor kinderopvang verhoogd met 0,9 miljoen euro en kunnen werknemers meer individuele keuzen maken in hun arbeidsvoorwaarden (CAO à la carte).

De CAO Academische Ziekenhuizen loopt van 1 maart 2002 tot 1 maart 2004 en geldt voor ongeveer 50.000 werknemers.

Meer informatie:
Janine Jongepier landelijk bestuurder (06) 53578256 Annemarie Vonk voorlichter (079) 3536319 (06) 53362330

31 jan 02 07:10