Gemeente Boxtel


Onderhoudswerkzaamheden wandelpark Molenwijk

Begin februari starten de werkzaamheden In februari gaat de gemeente onderhoudswerkzaamheden uitvoeren in een gedeelte van het wandelpark Molenwijk. Daarbij gaat het om het bosperceel langs het wandelpad vanaf de accommodatie van hockeyvereniging MEP tot voorbij het hertenkamp.

Begin februari begint een bosbouwkundig medewerker van de Bosgroep in opdracht van de gemeente met het markeren van de markante bomen en het uitzetten van de dunning.

Daarna vindt de eigenlijke dunning plaats, uitgevoerd door medewerkers van de afdeling Openbare Werken van de gemeente.

Achtergronden
Op dit moment staan de bomen in dit perceel dicht op elkaar waardoor opvallende en markante bomen nauwelijks zichtbaar zijn. Door de dichtheid van bomen kan het licht ook niet goed doordringen tot de bodem. Hierdoor kunnen struiken en andere planten niet voldoende groeien.

In het kader van een goed bosbeheer wil de gemeente zorgen voor een aantrekkelijk en gevarieerd bos. Dit betekent dat in zon gemengd bos ook open en dichte plekken voorkomen.

Bomen en struiken krijgen dan de kans zich goed te ontwikkelen.

Om dit te bereiken worden sommige bomen verwijderd waardoor de overblijvers meer groeiruimte krijgen. Na deze dunning vallen markante bomen beter op en kunnen de bomen ook beter uitgroeien.

De gemeente wil in het bosperceel zoveel mogelijk soorten handhaven. De markante bomen worden gemerkt met een blauwe stip op de stamvoet van de boom. Zo zijn deze bomen ook in de toekomst herkenbaar.

Op sommige plekken wordt sterker gedund. Daar neemt de lichtinval toe en kunnen struiken, heesters e.d. beter tot hun recht komen.