Waterschap Zuiderzeeland

02-01
Lelystad, 31 januari 2002
Waterschap Zuiderzeeland legt ontwerp-peilbesluit Schokland e.o. ter inzage.

Met ingang van 31 januari is door waterschap Zuiderzeeland gedurende één maand het ontwerp-peilbesluit Schokland e.o. ter inzage gelegd. In deze periode is het voor belanghebbenden mogelijk schriftelijke en mondelinge reacties/ zienswijzen op het ontwerp- peilbesluit (die later in een nota van commentaar worden verwerkt) bij het waterschap Zuiderzeeland in te dienen. De nota van commentaar bestaat uit twee delen t.w.: De Reactienota en De Nota van Antwoord.

In De Reactienota zijn de opmerkingen en zienswijzen opgenomen, zoals die kenbaar zijn gemaakt door belanghebbenden tijdens de inspraakprocedure. In De Nota van Antwoord wordt het standpunt van het waterschap Zuiderzeeland over deze reacties/ zienswijzen weergegeven en de wijze waarop hiermee is omgegaan.

Na goedkeuring door de Algemene Vergadering van het waterschap Zuiderzeeland treedt het peilbesluit na goedkeuring van Gedeputeerde Staten in werking.

Gebiedsgericht project Schokland
Binnen het gebiedsgericht project Schokland worden aspecten als; economische en regionale versterking van Schokland (o.a. landbouw, toerisme, recreatie), het integraal beheer van het cultuurhistorisch landschap, de natuurontwikkeling, anti- verdrogings- en waterprojecten in onderlinge samenhang opgepakt door verschillende participerende instanties en partijen. Het ontwerp-peilbesluit Schokland e.o. is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de provincie Flevoland, de gemeente Noordoostpolder, de NLTO, het Flevo- landschap en de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB).

Het ontwerp-peilbesluit Schokland e.o.
Het peilbesluit omvat de vastlegging van de oppervlaktewaterpeilen in een drietal gebieden te weten: het Schokkerbos, de Palentocht en de Hydrologische Zone Schokland. In het peilgebied Schokkerbos worden de waterpeilen binnen het Schokkerbos, zoals deze reeds eerder zijn overeengekomen, nu formeel vastgelegd in een peilbesluit. Voor het peilgebied van de Palentocht wordt een flexibel streefpeil voorgestaan die tegemoetkomt aan het grondgebruik. Dit betekent, in de zomerperiode een hoger ingesteld peil (extra water voor droogteberegening en waterkwaliteitsverbetering) en in de winterperiode een lager peil (meer waterbergend vermogen). De Hydrologische Zone Schokland betreft een nieuw in te richten en te vernatten zone aan de oostkant van het voormalige eiland. Door het verhogen van grondwaterstanden zullen archeologische, natuur- en landschappelijke waarden worden behouden en versterkt. De peilgebieden liggen in een ca. 300 m1 brede strook langs de oostzijde van het voormalige eiland, vanaf de Oud-Emmeloorderweg richting het zuiden tot rondom de "zuidpunt" aansluitend op de Palenweg.

Om belanghebbenden nader te informeren over het Ontwerp- peilbesluit Schokland e.o., wordt op donderdag 21 februari a.s. om 15.00 uur in de voorlichtingszaal van het Waterschap Zuiderzeeland een voorlichtingsmiddag gehouden.


---



Waterschap Zuiderzeeland