DIERENBESCHERMING

In 'Dier': BPRC, varkensleed en kattenspeeltjes van echt bont

In blad 'Dier' van de Dierenbescherming:
BPRC, varkensleed en kattenspeeltjes van echt bont

DEN HAAG, 31 januari 2002 Vandaag verschijnt Dier, het ledenblad van de Dierenbescherming. Daarin onder meer een exclusief interview met minister Loek Hermans van OC&W over het apenonderzoekscentrum BPRC, een artikel over de lijdensweg van varkens van biggenstal tot slachthuis en bont in de gedaante van... kattenspeeltjes.

In het interview met minister Hermans doet de bewindsman opmerkelijke uitspraken over de toekomst van het omstreden centrum. Eerder verbood hij verdere proeven op de chimpansees in het BPRC. Voor deze dieren wordt gezocht naar een goede alternatieve opvang. In het interview zegt minister Hermans er voorstander van te zijn dat de chimpansees die nu nog in het centrum zitten, naar een reservaat in Spanje worden overgebracht. Het idee van zo'n reservaat is afkomstig van de stichting AAP in Almere en wordt bepleit door de Dierenbescherming.

Dier biedt de lezer voorts een indringend artikel over de herkomst van varkensvlees, onder het motto - Weet wat je eet-. De boodschap is dat het leven van een varken in de huidige veehouderij nog altijd een lijdensweg is: dat begint al bij het couperen van het karakteristieke krulstaartje en het (zonder verdoving) castreren van mannelijke biggen. Daarna volgt het kille, uitzichtloze bestaan in de mesterijen, waarna de dieren gestresst op transport gaan om in het slachthuis aan hun eind te komen. Al met al dus de hoogste tijd voor een diervriendelijke, duurzame veehouderij, aldus de Dierenbescherming in het artikel. Voor de vereniging staat de scharrel- en biologische houderij model daarvoor.

Opmerkelijk is ook een artikel over de stilzwijgende opkomst van bont in de vermomming van... kattenspeeltjes! In Dier dan ook de zogenaamde Bonttest, waarmee het publiek de diverse speeltjes op eenvoudige wijze kan testen om erachter te komen of ze al dan niet van echt bont zijn gemaakt.

Verder zit het blad vol met onder meer columns van TV-persoonlijkheden Loretta Schrijver en Henk Lommers, leuke dierenkunst, nieuws van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, asieldieren en informatie over de eigen cursussen van de Dierenbescherming, te weten gehoorzame huishond en Dieren-EHBO en verzorging.

Dier verschijnt in een oplage van 170.000 stuks en wordt verspreid onder de leden van de Dierenbescherming. Een lidmaatschap kost 20 euro en geeft onder meer recht op zes afleveringen van het blad.

Einde persbericht