CDA

Kabinetsnotitie Fiscaliteit, Landbouw en Natuurbeleid forse teleurstelling

De kabinetsnotitie over fiscaliteit, landbouw en natuurbeleid is teleurstellend, laat en weinig concreet. De hooggespannen verwachtingen omtrent fiscale maatregelen en lastenverlichting zijn niet waargemaakt. De notitie verliest zich in beschrijvingen en inventarisaties maar geeft nauwelijks oplossingen voor knelpunten. Per saldo staat de sector eerder lastenverzwaring dan lastenverlichting te wachten en dat terwijl de landbouwsector al onder zware druk staat.

Woordvoerster Agnes van Ardenne: "Deze nota is een koude douche voor boerengezinnen die een moeilijk inkomenspositie hebben. Volstrekt onbegrijpelijk dat het kabinet stelt dat het netto besteedbaar inkomen min of meer vergelijkbaar is met dat van andere sectoren. Het is geen geheim dat de inkomenspositie in vele gezinnen verre van rooskleurig is. Ik wijs op de LEI-rapporten waaruit blijkt dat veel boeren zelfs onder de armoedegrens leven! Het kabinet gaat in de notitie uit van gemiddelde inkomens, dit doet geen recht aan de vele verschillen in inkomens als het gaat om de land- en tuinbouwsector. Met gemiddelden kom je altijd weg! Dit lijkt op struisvogelpolitiek; het kabinet ziet de problemen niet of wil ze niet zien. Ze wil ze in ieder geval niet aanpakken. Daarnaast wordt duurzame productie voor de voorlopers nog steeds niet gestimuleerd. Dus daar blijft de lastenverzwaring een feit".

Enkele voorbeelden waaruit de tekortkomingen van de notitie blijken:
- DOA (duurzame ondernemers aftrek); De Europese Commissie maakt invoering van de Duurzame Ondernemers Aftrek moeilijk. Maar er zitten nu al vele ondernemers op de toepassing van de DOA te wachten. Het kabinet neemt een afwachtende houding in en komt niet met andere voorstellen. Dat geeft weinig blijk van een betrouwbare overheid die de sector perspectief biedt en duurzaam produceren stimuleert.

- Bedrijfsovername; de continueringsvrijstelling waar via de CDA-motie van Reitsma onderzoek naar gedaan is, wordt niet door het kabinet uitgevoerd. Hiermee laat het kabinet kansen liggen om bedrijfsovername actief te stimuleren. Er wordt ook niet gewerkt aan andere alternatieven. De CDA-fractie wil familiebedrijven een handreiking bieden bij bedrijfsoverdracht. Met name in de landbouwsector stuit de overgang van het bedrijf van vader op zoon op veel fiscale en liquiditeitsproblemen. Het CDA zoekt naar een oplossing om deze overgang soepeler te laten verlopen. Wij denken dan aan aanpassingen in de successiewetgeving en in de inkomstenbelasting.

- Box III; het CDA heeft veel moeite met de consequenties van de fictieve rendementsheffing voor boeren. Wij hebben het nooit redelijk gevonden dat de fiscus ervan uitgaat dat verpachte landbouwgronden 4% rendement maken, terwijl wettelijk maar 2% rendement gemaakt mag worden. Het fictieve rendement van landbouwgronden moet vastgesteld worden op maximaal 2%.
- Bestrijdingsmiddelenheffing; het CDA wijst de voorgestelde heffing van 4,50 euro op bestrijdingsmiddelen pertinent af. Het gaat om een ordinaire belasting waar niks tegenover staat. Het kabinet ziet geen mogelijkheden om de opbrengst van de heffing terug te sluizen naar de sector. We snappen de gedachte achter deze heffing bovendien niet. Fiscale faciliteiten zouden bedoeld zijn voor het verwezenlijken van specifieke gedragsverandering en om inkomenspolitieke redenen. Welke gedragsverandering bereik je onder gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen door het opleggen van een heffing zonder dat er voldoende alternatieven zijn om een andere keus te maken? Het lijkt erop dat dit kabinet telers die op dit soort middelen zijn aangewezen aan alle kanten klem zet.

Concluderend wil het CDA een fiscaal stelsel gericht op het versterken van de land- en tuinbouwsector. Met deze notitie zal dat onvoldoende lukken!

Woordvoerder: Agnes van Ardenne 070-3182568
Voor verdere informatie: Bieke Oskam 070-3182509