KPN NV

Datum
KPN Mobile eist verlaging interconnectievergoedingen concurrenten31 januari 2002 Nummer
006p

KPN Mobile dient volgende week vier klachten in bij de OPTA, waarin vóór 1 april a.s. lagere interconnectievergoedingen worden geëist van de andere mobiele operators, vergelijkbaar met het niveau van KPN Mobile. De interconnectievergoedingen zijn de vergoedingen die mobiele operators onderling rekenen voor het afwikkelen van telefoonverkeer op hun netwerk. Op dit moment betaalt KPN Mobile aan de andere mobiele operators (Vodafone, Ben, Dutchtone, Tele2, Telfort) gemiddeld ongeveer EUR 0,21 cent per minuut, terwijl KPN Mobile voor dezelfde dienst ongeveer EUR 0,17 cent per minuut in rekening brengt. Dit verschil van ongeveer 20% levert de andere partijen miljoenen euro's per maand concurrentievoordeel op.

Indien OPTA de bezwaren van KPN Mobile deelt, dan zal het bellen van een vaste KPN-aansluiting naar mobiele telefoons van andere operators goedkoper worden. Indien de interconnectievergoedingen van de andere mobiele telecomoperators niet vóór 1 april a.s. verlaagd worden, ziet KPN Mobile zich genoodzaakt zijn interconnectievergoedingen per diezelfde datum te verhogen. Klanten van het vaste net van KPN zullen in dat geval ongeveer EUR 0,02 per minuut meer gaan betalen voor gesprekken naar KPN Mobile-klanten. Ook dan blijft het bellen van een vaste aansluiting naar klanten van KPN Mobile nog steeds goedkoper dan het bellen naar klanten van andere mobiele telecombedrijven.

KPN Mobile heeft in mei 2000 de interconnectievergoeding verlaagd, waardoor het bellen met KPN Mobile-klanten goedkoper is dan het bellen met klanten van andere mobiele operators. De verwachting was toen dat andere telecomoperators ook hun interconnectievergoedingen zouden verlagen en dat het verkeersvolume zou toenemen. Deze verwachting is niet uitgekomen. Medio 2001 heeft KPN Mobile een geschil met Telfort over dit onderwerp aan OPTA voorgelegd. OPTA heeft eind 2001 aangegeven dat de vergoedingen inderdaad te hoog zijn en vóór 1 april 2002 naar een redelijk niveau zouden moeten worden teruggebracht. Om de verlaging te bewerkstelligen start KPN Mobile nu de geschillen tegen de andere mobiele operators.


Noot voor de redactie (

KPN NV