Ingezonden persbericht



---

Sotheby's en eBay gaan strategisch on-line samenwerkingsverband aan

Sotheby's kiest voor de Live Auctions-technologie van eBay om on-line bieders in staat te stellen deel te nemen aan traditionele veilingen in New York en Londen

Amsterdam, 31 januari 2002 - Sotheby's (NYSE: BID; www.sothebys.com ), het oudste veilinghuis ter wereld, en eBay Inc. (NASDAQ: EBAY; www.ebay.com) wereldwijd marktleider in on-line handel, hebben vandaag bekendgemaakt dat ze een strategisch on-line samenwerkings-verband aangaan. Deze overeenkomst heeft betrekking op drie hoofdzaken:


1.) Sotheby's on-line veilingen (Sotheby.com) zullen geïntroduceerd worden op eBay's handelsplaats. Op de site zal, naar verwachting vanaf begin aankomende zomer, dezelfde verzameling decoratieve kunst, antiek, zeldzame boeken, juwelen en andere verzamelaarsobjecten worden aangeboden als momenteel op Sothebys.com. Ook nu worden echtheid en staat van alle aangeboden objecten door de aanbieders gegarandeerd. De door beide bedrijven vernieuwde site - Sothebys.com - zal door eBay worden gebouwd en gehost.

2.) Sotheby's implementeert de Live Auctions-technologie van eBay om real-time on-line bieden mogelijk te maken voor een groot gedeelte van de traditionele veilingen van Sotheby's in New York en Londen. Met behulp van deze technologie kunnen eBay-gebruikers vanuit hun huis of kantoor on-line meebieden in de opwindende traditionele veilingen van Sotheby's.

3.) Beide bedrijven promoten de nieuwe site zowel on-line als via de traditionele media.

Wanneer de site eenmaal draait, zal deze de on-line veilingen op Sothebys.com en eBay Premier vervangen, en zal deze toegankelijk zijn vanaf zowel de website van eBay als die van Sotheby's. Tot de nieuwe bestemming klaar is, zullen de sites van zowel Sothebys.com als eBay Premier gewoon blijven draaien.

"Sotheby's en eBay hebben sterke complementaire elementen," zegt Meg Whitman, President en CEO van eBay Inc. "eBay heeft een levendige wereldwijde handelsplaats en een bewezen technologisch platform. Sotheby's biedt een uitmuntende kennis en ervaring op kunstgebied en een netwerk van wereldwijde handelaars en veilinghuizen, met een historie die duidelijk illustreert dat het de meest uitgelezen kunst, antiek en verzamelobjecten ter wereld verkoopt. We zijn er van overtuigd dat we samen enorme successen zullen boeken."

"We zijn zeer verheugd over onze nieuwe relatie met eBay," aldus Bill Ruprecht, CEO van Sotheby's. "Door deze samenwerking met de meest succesvolle on-line handelsplaats ter wereld kunnen we het krachtige technologisch platform en de 42 miljoen geregistreerde gebruikers van eBay combineren met de ongeëvenaarde kennis en ervaring op veilinggebied van Sotheby's. Deze stap is een volgende fase in de on-line veilingactiviteiten van Sotheby's, en we zijn van mening dat dit Sothebys.com positief zal positioneren voor toekomstige groei."

De objecten die op de nieuwe on-line bestemming komen te staan, zullen afkomstig zijn van Sotheby's en haar netwerk van handelaars en regionale veilinghuizen over de hele wereld. Daarnaast zal een selecte groep handelaars van eBay Premier en Butterfields Auctioneers, een dochteronderneming van eBay Inc., op de site kunst, antiek en verzamelobjecten aanbieden. Sothebys.com's Dealer Associates zijn erkende experts op hun respectievelijke terreinen. Ze zijn gebonden aan strikte standaards op het gebied van kwaliteit en integriteit, en bieden on-line een uitgelezen selectie aan van decoratieve kunst, antiek, zeldzame boeken, juwelen en andere verzamelaarsobjecten. Van ieder object dat op Sothebys.com wordt aangeboden wordt de echtheid en goede staat door de aanbieders gegarandeerd, zodat verzamelaars met een gerust hart on-line zeldzame en waardevolle objecten kunnen kopen.

Historie in de on-line verkoop van kwaliteitskunst, -antiek en
-verzamelobjecten
De on-line veilingen maken deel uit van Sotheby's totaalaanbod. In de eerste twee jaar dat Sothebys.com on-line is, is er voor bijna $100 miljoen verkocht. De belangrijkste objecten die on-line zijn verkocht, zijn een eerste druk van de Declaration of Independence, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, die voor een recordbedrag van $8,14 miljoen werd verkocht; een herontdekt portret uit de 19e eeuw van de hand van Frederic Lord Leighton, dat $550.750 opbracht; een belangrijke Tiffany & Co. drinkkan uit het jaar 1900 die was gemaakt van zilver en bewerkt ivoor die werd verkocht voor $220.750; en de trompet die Louis Armstrong als jongen bespeelde - deze verwisselde voor $108.000 van hand.

eBay blijft vasthouden aan haar commitment kunst, antiek en verzamelobjecten van een hoge kwaliteit via haar speciale site, eBay Premier, te verkopen. De introductie van eBay Premier in januari 2001 zorgde voor een uitbreiding en verbetering van het aanbod van het bedrijf voor de kunstkopers in het hogere segment. Daarnaast heeft eBay's overname van Butterfields Auctioneers in 1999 geleid tot een verbreding van het aanbod van objecten in het hogere segment op de eBay site.

eBay heeft middels haar Live Auctions-technologie ook de verkoop van hoogwaardige kunst, antiek en verzamelobjecten mogelijk gemaakt. Met deze krachtige tool kan er in real-time on-line worden meegeboden in traditionele veilingen. On-line bieders kunnen meeproeven van de opwinding van een veiling, zonder dat ze naar de fysieke locatie van de veiling hoeven te reizen. Individuen dienen zich in te schrijven voor deelname aan de veiling, en kunnen een afwezigenbod uitbrengen, of tijdens de veiling on-line bieden.

Over eBay®
Met meer dan 42,4 miljoen ingeschreven leden is eBay wereldleider in on-line handel. eBay stelt de community van gebruikers, zowel particulieren als professionelen, in staat om praktisch alles te verhandelen. In het jaar 2001 werd door de eBay-community wereldwijd voor meer dan 9 miljard dollar aan objecten gekocht en verkocht. eBay is een van de weinige e-commerce bedrijven dat winstgevend is en het bedrijf staat bekend om haar gezonde businessmodel waarbij leden onder andere een bijdrage betalen als een transactie geslaagd is.
eBay Nederland is gevestigd in Amsterdam en telt momenteel 17 medewerkers. Kijk voor meer informatie op: www.ebay.nl.

Over Sotheby's Holdings, Inc.
Sotheby's Holdings, Inc. is het moederbedrijf van de wereldwijde activiteiten op het gebied van live en on-line veilingen, kunstfinancieringen en real estate. Sotheby's is actief in 36 landen, met als belangrijkste veilinglocaties New York en Londen. Sotheby's organiseert daarnaast regelmatig veilingen in 12 andere veilinglocaties verspreid over de hele wereld, waaronder in Australië, Hong Kong, Italië, Nederland, Zwitserland en Singapore. Sotheby's Holdings, Inc. is genoteerd aan de beurzen van New York en Londen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jeroen Breuer
Senior Account Manager
Text 100 Public Relations
Global High Technology Public Relations

v. Diemenstraat 164 - 166, 1013 CN Amsterdam
T: +31 20 5304338
F: +31 20 5304331
M: +31 6 24525497
jeroenb@text100.nl
Web: http://www.text100.co

Sotheby's Holdings, Inc. Forward-Looking Statements This release contains certain "forward-looking statements" (as such term is defined in the Securities and Exchange Act of 1934, as amended) relating to future events and the financial performance of the Company. Such statements are only predictions and involve risks and uncertainties, resulting in the possibility that the actual events or performances will differ materially from such predictions. Major factors which the Company believes could cause the actual results to differ materially from the predicted results in the "forward-looking statements" include the overall strength of the international economy and financial markets, competition with other auctioneers and art dealers (including Internet auction sites), the volume of consigned property and the marketability at auction of such property, the Company's success in developing and implementing its Internet auction strategy, the resolution of the European Commission investigation regarding commissions charged by the Company for auction services and the successful implementation of the Company's restructuring plan.

eBay Inc.'s Forward-Looking Statements
This release contains forward-looking statements that involve risks and uncertainties. Actual results could differ materially from those discussed. Factors that could cause or contribute to such differences include, but are not limited to, consumer acceptance of the Internet as a means to transact in high-end art, antiques and collectibles, consumer acceptance of the Internet auction format for goods that have historically traded offline in the traditional auction business, acceptance of the new website by existing and potential sellers of the two predecessor websites and the laws and related regulations that may limit or restrict the activities of the new website. More information about potential factors which could affect eBay's business and financial results is included in eBay's Form 10-Q for the period ended September 30, 2001 under the headings "Risk Factors" and "Management's Discussion and Analysis of Financial Condition and results of Operations". All forward-looking statements are based on information available to eBay on the date hereof, and eBay assumes no obligation to update such statements.