VVD

31 jan 2002 - Eurofractie: EP moet toetreding te zwakke landen blokkeren.

Nieuwe lidstaten moeten per land worden beoordeeld.

De Europese fractie vindt dat alleen kandidaat-landen kunnen toetreden die volledig aan alle criteria, politiek en economisch, voldoen. Jules Maaten: "Dat is nu niet het geval. Het is zeer de vraag of het eind 2002 wel het geval zal zijn. Het Europees Parlement moet dan de moed opbrengen om toetreding van landen die niet aan de criteria voldoen te blokkeren."

Vraagtekens worden gezet bij een snelle EU-uitbreiding met Cyprus. Cyprus voldoet weliswaar grotendeels aan de politieke en economische criteria, maar de toetredingseis van het oplossen van politieke conflicten blijft. Hoewel onderhandelingen inmiddels weer zijn begonnen, blijft een noodzakelijke voorwaarde voor toetreding dat er een oplossing komt voor het conflict met Noord-Cyprus. Komt deze op korte termijn niet, dan kan Cyprus niet toetreden.

Polen loopt achter wat betreft overname van fundamentele EU-regel- en wetgeving, het is hekkesluiter in de onderhandelingen. Bovenal is er weinig vooruitgang geboekt op de terreinen van liberalisering, effectieve rechtshandhaving en goed bestuur. Allen voorwaarden voor een succesvolle toetreding.

Slowakije is een ander voorbeeld: ook hier zijn er zorgen over de overname van de regelgeving op gebieden onmisbaar voor de interne markt. Effectief en goed bestuur loopt nog ver achter bij de standaard dat van een EU-land mag worden verwacht, waarbij de nog altijd aanwezige corruptie een bijzonder probleem is.

Er zijn daarentegen landen die op dit moment al aan alle criteria voldoen. Landen als Estland en Slovenië, die al lang klaar zijn voor toetreding. Het is onbegrijpelijk dat dit nog niet is gebeurd. Jules Maaten zal onmiddelijk de Europese Commissie vragen waarom deze landen nog geen deel uitmaken van de EU. Het tempo van de toetreding mag niet door de zwakste schakel worden bepaald. De Europese fractie ziet geen noodzaak dat op dezelfde datum 10 kandidaten tegelijk toetreden.

De huidige lidstaten moeten ook klaar zijn voor de uitbreiding. Dit betekent in elk geval dat de financiën van de Europese Unie op orde moeten zijn en blijven, ook na toetreding van nieuwe landen. Essentieel is dat de criteria voor steun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de Structuurfondsen moeten worden veranderd voordat tot uitbreiding kan worden overgegaan. Richtinggevend behoren de financiële gevolgen voor de belastingbetaler te zijn. Deze moeten zo beperkt mogelijk worden gehouden.