Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Blikvangers Straatsburgweek 4-7 februari 2002

MIDDEN-OOSTEN

De EU-vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Javier Solana legt dinsdagmiddag een verklaring af over de situatie in het Midden-Oosten.

MENSENRECHTEN/ONTWIKKELINGSHULP

De Raad en de Commissie leggen woensdagochtend twee verklaringen af. De ene gaat over de voorbereidingen voor de vergadering van de VN-Commissie rechten van de mens in Genève. De andere over de VN-conferentie in Monterey over de financiering van de ontwikkelingshulp.

EENWORDING FINANCIËLE MARKTEN

De EP-commissie constitutionele zaken wil meer controle kunnen uitoefenen op de totstandkoming van een interne Europese markt voor de effectenhandel. Verder is het van belang dat deze interne markt er zo snel mogelijk komt, zodat de wetgevingsprocedures versneld moeten worden. De verwezenlijking van een Europese markt voor financiële dienstverlening wordt gebaseerd op het rapport van de commissie-Lamfalussy, die gepleit heeft voor regulering van de financiële markten via algemene wetgeving waarin de beginselen zijn vastgelegd, en via uitvoeringsmaatregelen die door verschillende comités worden uitgevaardigd. Bij de primaire wetgeving heeft het Parlement de medezeggenschap, maar dat geldt niet voor de uitvoeringsmaatregelen.

DRUGSHANDEL

De week in Straatsburg begint met het verslag van Arie OOSTLANDER (CDA) over de omschrijving en strafbaarstelling van de handel in drugs. Oostlander vindt dat het voorgestelde kaderbesluit nauwelijks iets bijdraagt tot een versterkte bestrijding van de internationale drugshandel, maar probeert met 24 amendementen de tekst nog enigszins te verbeteren en aan te scherpen.

STATUS VAN LANGDURIG INGEZETEN DERDE-LANDERS

Ook op maandagochtend buigt het Parlement zich over een ontwerprichtlijn over de toekenning van de status van langdurig ingezetenen aan mensen uit derde landen die legaal in een lidstaat verblijven. De ontwerprichtlijn heeft enerzijds de onderlinge afstemming tot doel van de nationale regelingen voor de toekenning van de status en anderzijds de omschrijving van de voorwaarden waaronder langdurig ingezetenen mogen verblijven in andere lidstaten.

EUROPEES AANHOUDINGSBEVEL

De commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken stelt voor zonder meer in te stemmen met de twee kaderbesluiten over een definitie van terrorisme en over een Europees aanhoudingsbevel. Over de oorspronkelijke voorstellen van de Commissie was het Parlement al eerder geraadpleegd en toen had het met een aantal amendementen zijn zorgen geuit over verschillende aspecten die de rechten van de burger zouden kunnen beknotten. In de nieuwe voorstellen waarover de Raad van ministers overeenstemming hebben bereikt, zijn deze bedenkingen grotendeels uit de weg geruimd.

BETREKKINGEN EP EN NATIONALE PARLEMENTEN

Het Europees Parlement en de nationale parlementen hebben elk hun eigen werkterrein, zodat grotere bevoegdheden voor het EP ten aanzien van de Europese besluitvorming nie t ten koste gaan van de nationale parlementen. Voor het dichten van het democratisch tekort in de EU moeten de bevoegdheden van het Europees Parlement worden versterkt, met onder meer het recht van medebeslissing op alle Europese wetgevingsgebieden, terwijl ook de positie van de nationale parlementen ten opzichte van hun regeringen sterker moet worden. De constitutionele commissie maakt zich zorgen over intergouvernementele instrumenten als de "open coördinatie" of de "coregulering", waarbij zowel het EP als de nationale parlementen buiten spel staan. Een combinatie van het lidmaatschap van het EP met dat van een nationaal of regionaal parlement vindt de constitutionele commissie onwenselijk.

SNELHEIDSBEGRENZERS

De transportcommissie is het in grote lijnen eens met het Commissievoorstel om de verplichte snelheidsbegrenzers voor bussen en vrachtwagens ook in te voeren voor lichtere categorieën. Niettemin dient de commissie nog een tiental amendementen in.

ARBEIDSTIJDEN IN HET WEGTRANSPORT

De delegaties van de Raad en het Parlement hebben in de bemiddeling overeenstemming bereikt over de werktijden van rijdend personeel in het wegvervoer en eigen rijders. De richtlijn moet de algemene verkeersveiligheid en de gezondheid en veiligheid van bestuurders ten goede komen. Bovendien wordt beoogd voor eerlijke mededinging tussen de verschillende vervoerswijzen te zorgen. Een van de belangrijkste punten in het compromis is dat eigen rijders na verloop van tijd ook onder de richtlijn komen te vallen, zoals het Parlement wilde.

RAADPLEGING WERKNEMERS

Ook in de bemiddelingsprocedure is overeenstemming bereikt over de richtlijn voor informatie en raadpleging van werknemers. De richtlijn heeft tot doel een algemeen kader van minimumvoorschriften vast te stellen voor het recht van werknemers op informatie en raadpleging. De richtlijn is, naar keuze van de lidstaten, van toepassing op particuliere of openbare ondernemingen met 50 of meer werknemers, of op vestigingen met ten minste 20 werknemers.

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

In zijn evaluatie wijst Max VAN DEN BERG (PvdA) op het belang van samenhang tussen noodhulp, wederopbouw en ontwikkeling. Waar mogelijk, moet de noodhulp van de EU de ontwikkelingshulp ondersteunen en omgekeerd moet ontwikkelingshulp bijdragen aan het vermogen van mensen en landen om het hoofd te bieden aan rampen en noodsituaties. Hoewel Van den Berg de analyse van de Commissie deelt over de oorzaken van de problemen door de "grijze zone" tussen humanitaire hulp, wederopbouw en ontwikkelingshulp, mist hij concrete voorstellen om deze problemen op te lossen. Belangrijke problemen zijn de trage besluitvorming, de gebrekkige mobilisering van financiële middelen via geschikte instrumenten, het gebrek aan geschikte uitvoeringspartners en de moeizame interne en externe coördinatie.

GALILEO

De commissie industrie stemt in met de door de Commissie voor de ontwikkelingsfase van het GALILEO-project voorgestelde managementstructuur. Ter voorkoming van een mogelijk belangenconflict wil de commissie industrie een ontwikkelingsmaatschappij oprichten waarin industrieën zijn vertegenwoordigd. Verder zou er een Commissie van toezicht moeten komen die toeziet op de uitvoering van het GALILEO-programma en controle uitoefent op de financiën.